Inne

Szafran

nitki

Szafran nitki Prymat to najszlachetniejsza przyprawa w formie nitek o bordowym zabarwieniu. Nie bez powodu nazywana jest przyprawą cenniejszą niż złoto. Wystarczy dodać już kilka nitek szafranu, aby potrawa nabrała intensywnie żółtego koloru i korzennego smaku z wyraźną nutą goryczy.

Gramatura: 0,1 g

Czy wiesz, że...

Szafran to najdroższa i najszlachetniejsza przyprawa świata, znana już od czasów starożytnego Egiptu. Nie bez powodu nazywana jest przyprawą cenniejszą niż złoto. Pozyskuje się ją z krokusa purpurowego, a zbiory następują wyłącznie jesienią. Kwiat krokusa ma fioletowe płatki oraz słupki o pomarańczowo–czerwonej barwie. To właśnie z nich po ususzeniu uzyskuje się tę cenną, złocistą przyprawę. Aby uzyskać 1 gram nitek szafranu potrzeba około 200 kwiatów. Do otrzymania pół kilograma przyprawy szafranu należy zebrać ręcznie ok. 200 000 znamion szafranu. Wymagająca praca przy zbiorach tłumaczy, dlaczego szafran jest jedną z najdroższych przypraw.

Szafran należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, gdyż łatwo chłonie wilgoć. Szafran w nitkach Prymat zamykany jest w plastikowym pudełeczku, znajdującym się wewnątrz opakowania.

Zastosowanie

Szafran nitki Prymat to doskonała przyprawa do wielu dań, szczególnie na bazie z ryżu. Nadaje wyrazistego smaku sosom, zupom oraz potrawom mięsnym. Często stanowi dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej: ryb, owoców morza, paelli, risotto czy zup bouillabaisse. Stosowany jest także w cukiernictwie, szczególnie jako aromatyczny barwnik do ciastek, ciasta marchewkowego i ciast drożdżowych. By szafran uwolnił cały swój niepowtarzalny aromat, smak i kolor, szczególnie poleca się dodawać go do dań, których czas gotowania na wolnym ogniu jest długi. Wystarczy zaledwie 2-3 nitki szafranu, by zabarwić danie i nadać mu pożądanego smaku. Warto pamiętać, by przyprawę dodawać pod koniec gotowania i nie przesadzić z jej ilością – zbyt duża sprawi, że danie stanie się zbyt gorzkie.

Szafran idealnie komponuje się z innymi ziołami i przyprawami m.in.: kolendrą, kuminem, liściem laurowym, pieprzem czarnym czy chili.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies