Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejTe cienkie, czerwono-pomarańczowe niteczki w kuchni mają nieocenione możliwości. Niewielka ilość szafranu sprawia już, że potrawy nabierają niepowtarzalnej i apetycznej złocistej barwy i wysublimowanego, korzennego smaku. Warto jednak poznać jego zastosowanie tak, aby z powodzeniem go wykorzystywać i z dumą chwalić się kulinarnymi sukcesami.
Kiedyś klasyczne dania z kuchni polskiej obficie były doprawiane i kolorowane szafranem. Dzisiaj nieco rzadziej po niego sięgamy, natomiast w dalszym ciągu jest czołową przyprawą na południu Europy.
Szafran wprost idealnie współgra ze słoneczną kuchnią hiszpańską, grecką, włoską i tunezyjską. Jego delikatny, gorzkawy smak nadaje tamtejszym potrawom wyrazistości i korzennego aromatu. Doskonale podkreśla naturalne atuty ryżu, nadając mu żółty kolor, dlatego nie można nie wykorzystać go do przyprawiania risotto – znanej i powszechnie uwielbianej włoskiej potrawy. Co więcej, szafran bardzo dobrze komponuje się ze sztandarowym daniem Hiszpanii – paellą, dlatego też trudno nie pokusić się o dodanie do niego chociaż jego szczypty, aby podkreślić wyjątkowy smak potrawy.
Nie tylko koneserzy kuchni śródziemnomorskiej z przyjemnością sięgają po szafran. Również miłośnicy orientalnych smaków chętnie z nim eksperymentują, dodając go do przyrządzanych rarytasów. Także oryginalna arabska kawa powinna zawierać chociaż odrobinę tej szlachetnej przyprawy.
Ciekawe!
- Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie.
- Aby mieć pewność, iż zakupiony szafran jest oryginalny, warto nabyć go w nitkach.
Kupując szafran w nitkach, należy pamiętać o tym, aby przed użyciem namoczyć go w łyżce wrzątku lub mleka. Zmielony można bezpośrednio dodać do zup, kremów oraz wszelkiego rodzaju sosów. Równie często stosuje się go do przyprawienia zapiekanek makaronowych, a nawet budyniu waniliowego. Wszystkie dania z jego użyciem – nabierają ciekawego smak i zapachu.
Warto wiedzieć!
Już niewielka ilość szafranu wystarczy, aby wyczarować w kuchni prawdziwe pyszności. Jednak trzeba pamiętać, że zbyt obfita ilość może zepsuć smak potrawy i nadać jej gorzkawą nutę.
Aby poczuć obłędny aromat szafranu, najlepiej przypiec jego nitki w piekarniku nagrzanym do temperatury 50°C.
Szafran w kuchni polskiej
Warto czasem sięgnąć do dawnych polskich smaków i tradycji, które mogą być inspiracją. Osoby lubiące wyruszać na kulinarne podboje i eksperymentować z uzyskiwanymi smakami, mogą pokusić się o dodanie szafranu do uwielbianych przez Polaków – placków ziemniaczanych. W kuchni staropolskiej chętnie wykorzystywano go także do barwienia bab wielkanocnych.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej