Sosy sałatkowe

Sos sałatkowy węgierski

paprykowo-ziołowy

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat to wyjątkowa kompozycja aromatycznych ziół i dojrzewającej w pełnym słońcu czerwonej papryki. Nasz sos sałatkowy doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw. Nada im delikatny, paprykowy smak, dodając jednocześnie ziołowego aromatu.

Kuchnia węgierska opiera się na papryce – słodkiej, ostrej, wędzonej – w każdej postaci – w strąkach, proszku i suszonej. Dodatkowo, nie może w niej zabraknąć cebuli oraz czosnku. Już z samych tych trzech składników zrobimy przepyszną sałatkę. Tamtejsza sztuka kulinarna bazuje na warzywach, które w danej porze roku są najłatwiej dostępne, dlatego do przygotowania sałatki warto wybierać to, co bez problemu znajdziemy w sklepach. Pamiętajmy, że jarzyny w szczycie sezonu są zawsze najsmaczniejsze, co jeszcze bardziej podkreślimy za pomocą paprykowo-ziołowego sosu. Tak przygotowana sałatka będzie idealnym dopełnieniem pieczonych lub smażonych dań mięsnych z drobiu, wołowiny, baraniny czy wieprzowiny. Może być również samodzielnym posiłkiem. Wtedy dobrze dorzucić do niej pestki, np. słonecznika lub dyni.

Wyjątkowy smak sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego zawdzięczamy właśnie czerwonej słodkiej papryce. Kompozycja została dodatkowo wzbogacona o aromatyczne składniki: majeranek, oregano, bazylię, cebulę oraz szczypiorek. Kwaśny sos świetnie współgra ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, takimi jak: biała kapusta, sałata lodowa, cykoria, papryka, ogórek, marchew, rzodkiewka. Doskonale uzupełnia się też z mięsistymi pomidorami. Odrobina słodyczy w ciekawy sposób przełamuje octową ostrość, wydobywając z sałatki wszystkie smaki. Warto eksperymentować i wypróbować różne sałatki w węgierskim stylu – z mięsem lub sezonowymi owocami.

Gramatura: 9 g

Czy wiesz, że...

Podstawowym składnikiem kuchni węgierskiej jest czerwona papryka. Świeża lub marynowana jest bazowym składnikiem bardzo wielu węgierskich potraw, natomiast zmielona stanowi niezastąpioną przyprawę. Wbrew obiegowej opinii kuchnia węgierska nie jest bardzo ostra, ponieważ w skład większości dań wchodzi papryka łagodna. Są też oczywiście potrawy dla miłośników pikantnych smaków – zawierają one najczęściej ostrą paprykę czereśniową. Chociaż najpopularniejszym daniem węgierskim, znanym także poza granicami kraju jest bogracz, to kuchnia węgierska oferuje także szeroki wybór doskonałych sałatek z dodatkiem słodkiej papryki. To wszystko sprawia, że potrawy kuchni węgierskiej są lubiane w większości krajów europejskich.

Zastosowanie

Z sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego węgierskiego Prymat możemy przygotować doskonałą sałatkę ziemniaczaną. Oprócz ziemniaków potrzebować będziemy szynkę, rzodkiewkę, sałatę lodową, czerwoną paprykę oraz cebulę dymkę ze szczypiorkiem. Gdy niezbędne składniki są już pokrojone, przygotowujemy sos węgierski, łącząc go z wodą i oliwą lub jogurtem. Tak przygotowanym sosem należy polać obficie pozostałe składniki sałatki węgierskiej na 10 minut przed jej podaniem.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies