Sosy sałatkowe

Sos sałatkowy

koperkowo-ziołowy

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat to doskonałe zestawienie przypraw z wyraźnym akcentem koperku i ziół, który znakomicie wzbogaci sałatki z ogórków, pomidorów i zielonej sałaty lub też innych tradycyjnych kompozycji ze świeżych warzyw. Sos idealnie odzwierciedla klasyczne walory tego typu dodatków, wprawiając w zachwyt wszystkich miłośników jarzyn i owoców. 

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymat to idealna kompozycja ziół: oregano, bazylii, kurkumy i białego pieprzu, wzmocniona silnym polskim akcentem w postaci koperku. Pomysłów na surówki z wykorzystaniem tego sosu może być mnóstwo! Żeby stworzyć wyjątkową mieszankę smaków, wystarczy sięgnąć po sezonowe warzywa.

Wiosna kojarzy nam się ze smakiem nowalijek – chrupiące rzodkiewki, krucha sałata, ostry szczypiorek, a wszystko polane kwaśnym sosem z wyczuwalnym aromatem kopru i innych przypraw. Lato to z kolei soczyste i dojrzałe pomidory, które poza tą porą roku nie smakują już tak wyjątkowo. Różne rodzaje sałat, słodka papryka, cebula, młody szpinak – można z nich stworzyć lekką sałatkę z orzeźwiającym słodko-octowym sosem, doskonałą na gorące popołudnie. Wspaniałym dodatkiem okazują się również sezonowe owoce, np. gruszki, truskawki, maliny czy arbuz. W ciekawy sposób urozmaicą tradycyjne połączenia warzywne, jakie możemy spotkać w sałatkach. Jesień przywodzi na myśl skojarzenia z sycącymi i rozgrzewającymi potrawami. Do tego typu dań wspaniale pasują surówki z kapusty (białej, pekińskiej, czerwonej) z dodatkiem marchwi lub marynowanej papryki. Świetnie sprawdzi się również pieczony burak o lekko słodkawym smaku. Natomiast zima to okres, gdy częściej sięgamy po warzywa korzeniowe, są łatwo dostępne i można je długo przechowywać. Do sałatek możemy też dorzucić ogórki kiszone lub konserwowe, marynowaną paprykę albo dynię. Tak skomponowana sałatka będzie rewelacyjnym uzupełnieniem dań mięsnych: pieczonych, grillowanych, a także smażonych. Co więcej, w doskonały sposób urozmaici potrawy mączne, np. kluski śląskie, kartacze czy kopytka.

Gramatura: 9 g

Czy wiesz, że...

Polska kuchnia znana jest nie tylko z tłustych i ciężkich potraw, ale też z doskonałych i świeżych warzyw. Sałatki są stale obecne w naszym narodowym jadłospisie, przede wszystkim jako dodatek do dań obiadowych i atrakcyjna przystawka podczas spotkań towarzyskich. Sałatki na bazie oliwy są lekkie, a do tego doskonale smakują.

Zastosowanie

Liczba przepisów z zastosowaniem Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego polskiego Prymat jest bardzo długa, wszystko zależy od naszej kulinarnej inwencji i upodobań. Polecić możemy na przykład sałatkę ze świeżych ogórków, pomidorów i rzodkiewek. Pokrojone składniki polewamy obficie sosem przygotowanym z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu naturalnego. Składniki powinny zostać wymieszane z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Na koniec możemy sałatkę posypać uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Może to być samodzielne danie czy przystawka do ulubionego filetu z kurczaka lub ryby.

Przepisy

z tym produktem

Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym

Średnio Dasz radę 3-4

Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą sałatą z botwiny i kiełkami

Średnio Dasz radę 3-4

Sałatka Fitness mix z wędzonym łososiem i arbuzem

Szybko Łatwe 1-2

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem