Przyprawy korzenne

Owoc jałowca

cały

Owoc jałowca cały Prymat to typowo słowiańska przyprawa, która pozwala rozkoszować się w kuchni cudownym, leśnym zapachem, a także delektować się słodkim, gorzkawo-palącym smakiem. Chcąc osiągnąć taki efekt, możemy dodawać całe lub zmiażdżone ziarna owocu do marynat, pieczeni, bigosu i wszelakich potraw warzywnych. Doskonale sprawdza się także jako przyprawa poprawiająca smak napojów alkoholowych.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Właściwą przyprawę krzewu jałowca stanowią tak zwane szyszkojagody (trzy zmięśniałe liście otaczające nasiona), nazywane zwykle jagodami. Okres ich dojrzewania wynosi dwa lata, początkowo mają barwę delikatnie zieloną, następnie robią się lekko niebieskie, aby finalnie przybrać kolor granatowy. Szyszkojagody to jedna z nielicznych przypraw strefy umiarkowanej, która może być zbierana w stanie dzikim. W Polsce owoc jałowca był stosowany w medycynie ludowej. Obecnie najczęściej wykorzystuje się go w celach kulinarnych.

Zastosowanie

To właśnie owocom jałowca gin i wódka myśliwska zawdzięczają charakterystyczny aromat. Jałowiec jest także stosowany do doprawiania piwa i innych alkoholi. Pokruszone owoce dodaje się do octu ziołowego, bejcy do dziczyzny oraz dzikiego ptactwa. Trochę pikantne, o lekko gorzkim smaku, pasują do pieczeni, duszonych warzyw, sałatek, pasztetów, bigosu, kiszonej kapusty, nadają się także do marynowania ryb i kiełbas.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies