Aromat prosto z natury

Leśny, sosnowy i niezwykle eteryczny jałowiec bardzo dobrze komponuje się z mięsem i winem. Odświeża i podkreśla ich atuty. Kto raz posmakował owoców jałowca, nie zapomni ich wyjątkowego aromatu.

Z wnętrza jałowcowych jagód

Jałowiec to zielone, dziko rosnące drzewo iglaste z rodziny Cypress. W zależności od rejonu świata osiąga bardzo różną wysokość. Na przykład w Wielkiej Brytanii spotkamy okazy 2-metrowe zaliczane do krzewów, a w Skandynawii 33-metrowe drzewa! W przypadku jałowca liście przybierają postać matowych zielonych ostrych igieł, rozmieszczonych w grupach po trzy. Bardziej jednak interesujące w kontekście przypraw są jagody, a najbardziej pożądane są owoce, które kryją się w ich wnętrzu. To z nich produkowana jest przyprawa używana w kulinariach. W ciągu pierwszych dwóch lat owoce są zielone, a następnie dojrzewają. Po dwóch latach lub też w podobnym odstępie czasowym powstają nowe owoce.

W smaku owoce jałowca są niezwykle aromatyczne i intensywne. Wystarczy je rozgnieść na przykład w moździerzu i dodać odrobinę do potrawy – jedna płaska łyżeczka wystarczy, aby przyprawić danie dla dwóch osób. Wówczas uzyskana esencja ożywi smak potrawy i nada jej słodko-gorzki, pachnący delikatnie sosną aromat.

Do czego dodawać jałowiec?

Owoce jałowca to przyprawa wyjątkowa, o bardzo charakterystycznym smaku, który jest w zasadzie nie do podrobienia. Najlepiej komponują się z daniami z dziczyzny, podkreślając ich naturalnie leśny smak. Poza uwydatnieniem aromatu, sprawiają, że potrawy stają się także łatwiej przyswajalne dla organizmu.

Jałowiec przysłuży się także pieczonej giczy jagnięcej, cielęcinie czy królikowi. Co ciekawe, zyska na jego dodatku także kotlet schabowy czy też inne potrawy przygotowywane z wieprzowiny. Warto wzmocnić bukiet przypraw i dodać do niego tymianek, majeranek, liść laurowy czy szałwię – jałowiec lubi takie towarzystwo, dobrze się z nimi komponując.

Drugi produkt, który aż prosi się o szczyptę jałowca, to wino, na bazie którego przyrządzamy marynaty do wszelkiego rodzaju mięs. Korzenne nuty trunku stworzą wyjątkową opowieść kulinarną, jeśli poprzetykamy je roztartą przyprawą. Wędzone mięsa w otoczeniu winnych marynat w dodatkiem kolendry także zyskają złożoność i głębszy, interesujący smak. To jednak nie koniec możliwości wykorzystania jałowca. Możemy urozmaicić nim wykwintne desery z owoców, marynować w nim brzoskwinie, a także dodawać go do pieczonych jabłek – np. w szarlotce.

Jałowiec dla zdrowia

Z zalet jałowca korzystają nie tylko kulinaria. Drugą gałęzią, która uważa produkt za szczególnie cenny jest medycyna. Jałowiec dobroczynnie działa na układ moczowy, pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody, w ten sposób przysługując się na przykład osobom, które się odchudzają. Działa także oczyszczająco i przeciwzapalnie. Należy jednak pamiętać, by używać go od czasu do czasu i nie wprowadzać go do diety jako stały element.

Więcej artykułów

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem