Przyprawy korzenne

Imbir

mielony

Imbir mielony Prymat jest przyprawą wyjątkową ze względu na palący smak z cytrynowo-słodkawą nutą oraz przyjemny, korzenny aromat. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw na słodko oraz grzańca. Oprócz tego doskonale sprawdza się jako przyprawa do sosów ziołowych, zup i mięs. Jego intrygujące właściwości zachwycą każdego miłośnika egzotycznych przypraw.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Imbir jest jednym z najstarszych i najważniejszych gatunków przyprawowych. Jego uprawą zajmowano się ponad 3000 lat temu w tropikalnych rejonach Azji. Ogromnym uznaniem cieszył się w starożytnych Indiach i Chinach. To jedna z pierwszych przypraw, które zostały przywiezione nad Morze Śródziemne, prawdopodobnie przez Fenicjan. Imbir działa rozgrzewająco. Dziś jest powszechnie uprawiany na Karaibach i Hawajach, w Afryce oraz w północnej Australii. Największymi producentami Imbiru są Chiny i Indie, a najlepszy jakościowo imbir pochodzi z Jamajki.

Zastosowanie

Suszone i mielone kłącze jest stosowane jako dodatek do ciast, herbatników, kisielu, budyniu i różnych sosów. Idealnie komponuje się z piernikami, puddingami, piklami i napojami alkoholowymi. W kuchni japońskiej używany jest w wersji marynowanej. Imbir dodaje się do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Jest ważnym składnikiem proszku curry oraz wielu mieszanek przyprawowych. Ma pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu, gdyż obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała mdłościom i uśmierza ból żołądka.

Przepisy

z tym produktem

Ciasteczka i muffiny: Ciasteczka ucierane migdałowo-imbirowe

Średnio Dasz radę 3-4

Chłodnik z melona gallo z marynowanym imbirem i szynką parmeńską Roberta Sowy

Szybko Łatwe 1-2

Życie od kuchni: Sorbet marchewkowy z imbirem

Średnio Łatwe 3-4

Sataye z grillowanego łososia norweskiego i tuńczyka

Długo Trudne 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem