Przyprawy korzenne

Imbir

mielony

Imbir mielony Prymat jest przyprawą wyjątkową ze względu na palący smak z cytrynowo-słodkawą nutą oraz przyjemny, korzenny aromat. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw na słodko oraz grzańca. Oprócz tego doskonale sprawdza się jako przyprawa do sosów ziołowych, zup i mięs. Jego intrygujące właściwości zachwycą każdego miłośnika egzotycznych przypraw.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Imbir jest jednym z najstarszych i najważniejszych gatunków przyprawowych. Jego uprawą zajmowano się ponad 3000 lat temu w tropikalnych rejonach Azji. Ogromnym uznaniem cieszył się w starożytnych Indiach i Chinach. To jedna z pierwszych przypraw, które zostały przywiezione nad Morze Śródziemne, prawdopodobnie przez Fenicjan. Właśnie wtedy imbir był niezwykle wartościową i ważną przyprawą, ponieważ traktowany był jako środek płatniczy. Imbir działa rozgrzewająco. Dziś jest powszechnie uprawiany na Karaibach i Hawajach, w Afryce oraz w północnej Australii. Największymi producentami Imbiru są Chiny i Indie, a najlepszy jakościowo imbir pochodzi z Jamajki.

Zastosowanie

Suszone i mielone kłącze jest stosowane jako dodatek do ciast, herbatników, kisielu, budyniu i różnych sosów. Idealnie komponuje się z piernikami, puddingami, piklami i napojami alkoholowymi. W kuchni japońskiej używany jest w wersji marynowanej. Imbir mielony Prymat można dodawać do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Jest ważnym składnikiem proszku curry oraz wielu mieszanek przyprawowych. 

Przepisy

z tym produktem

Ciasteczka i muffiny: Ciasteczka ucierane migdałowo-imbirowe

Średnio Dasz radę 3-4

Chłodnik z melona gallo z marynowanym imbirem i szynką parmeńską Roberta Sowy

Szybko Łatwe 1-2

Życie od kuchni: Sorbet marchewkowy z imbirem

Średnio Łatwe 3-4

Sataye z grillowanego łososia norweskiego i tuńczyka

Długo Trudne 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem