Przyprawy korzenne

Goździki

całe

Goździki całe Prymat to doskonale wyselekcjonowane i wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Goździki w naszej kuchni dają wiele możliwości kreowania wyjątkowego smaku zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw. Polecamy je do pieczeni, ciast lub czerwonej kapusty, gdyż nadadzą tym potrawom korzenny smak i zniewalający aromat. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kompotów, likierów. W dodatku są nieodłącznym elementem grzanego piwa i wina.

Gramatura: 10 g

Czy wiesz, że...

Goździki używane jako przyprawa to zebrane tuż przed zakwitnięciem wysuszone pączki kwiatowe, należące do rodziny mirtowatych goździkowca korzennego. Drzewa goździkowe, które osiągają swoją pełną dojrzałość po dwudziestu latach, owocują przez kolejne pięćdziesiąt lat. Najbardziej sprzyjającymi warunkami jest dla nich klimat morski. Pierwsze informacje o goździkach można znaleźć już w starych chińskich księgach, ich funkcje odświeżające oddech były wykorzystywane przez dworską arystokrację cesarza, którego rozmówcy trzymali w ustach po kilka goździków.

Zastosowanie

Goździki całe Prymat są wykorzystywane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych. Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę. Niemcy używają ich jako dodatku do korzennego chleba. W Indonezji są wykorzystywane podczas produkcji papierosów. Goździki całe Prymat są doskonałą przyprawą do kompotów, sosów, marynat grzybowych lub rybnych, a także pieczeni. Wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies