Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejGoździki zawdzięczają swój zapach i aromat zawartemu w roślinie olejkowi. Olejek ulatnia się w czasie mielenia, dlatego zdecydowanie warto zdecydować się na zakup goździków całych.
Goździkowiec korzenny najczęściej rośnie w morskim klimacie strefy międzyzwrotnikowej. Jego wiecznie zielone liście podobne są do wawrzynu. Aby osiągnąć dojrzałość i wysokość aż 12 metrów, drzewa muszą rosnąć aż 20 lat. Kwiaty o żółtych płatkach są widywane niezwykle rzadko, ponieważ na ogół zrywane są w okresie pączkowania. Z pączków wysuszonych na słońcu lub w suszarniach i następnie odymianych otrzymujemy przyprawę zwaną goździkami. Wysokiej jakości goździk powinien być ciemnobrunatny.
Ciepły, mocny aromat i smak goździków świetnie odnalazł się w kulinariach. Kuchnia pełna jest dań, które przyprawiamy goździkami. Kojarzą nam się jednak przede wszystkim ze Świętami, kiedy dodajemy je wszelkich wypieków: ciast, herbatników i ciasteczek korzennych czy podawanego tradycyjnie w wigilię kompotu z suszu owocowego. Nic tak bardzo jak aromatyczny zapach goździków nie wprowadza nas w świąteczny nastrój. Szczególnie chętnie urozmaicamy nimi także osładzające i ocieplające zimowymi wieczorami wina, piwa i herbaty. Goździki są dobrym dodatkiem nie tylko do słodyczy; świetnie nadają się także do dań wytrawnych: często doprawia się nimi dziczyznę, pasztety, pieczoną szynkę, duszoną wołowinę, a nawet korzenną wersję pieczywa. Na przykład gdy chcemy przygotować świąteczną pieczoną szynkę, po zamarynowaniu jej w przyprawach i miodzie, dobrze jest naszpikować ją w ponacinanych miejscach właśnie goździkami.
Goździki są niezwykle aromatyczne i wydajne, czasami wystarczy już jeden, aby potrawa nabrała mocno korzennego smaku. Goździk wchodzi także w skład wielu mieszanek przyprawowych, na przykład marokańskiej, curry czy przypraw i marynat korzennych. Występuje także w Przyprawie do piernika Prymat.
Historia pachnąca goździkiem
Goździki są jedną z najstarszych przypraw świata. Już od samych swoich początków były uznawane za niezwykle wartościową przyprawę i towar luksusowy. Ich ojczyzną są wyspy korzenne Moluki. Uprawiane są na Madagaskarze, Komorach, w Indonezji i Indiach, a także Sri Lance i Zanzibarze. W Indiach i Chinach znano jeszcze przed naszą erą. Nazywano je tam xishexiang, co dosłownie oznacza ptasi języczek. Jedne z pierwszych opisów tej przyprawy pochodzą właśnie z Chin. Każdy, kto stanąć miał przed obliczem panujących wówczas cesarzy chińskich, musiał dokładnie rozgryźć w ustach goździk, co miałoby uchronić miłościwie panującego przed nieprzyjemnymi zapachami.
Dom pachnący goździkami
Warto, by nasze domostwa pachniały korzennie nie tylko w trakcie wypiekania ciast. Piękny aromat budujący przytulny i ciepły nastrój można zatrzymać na dłużej. Elementem dekoracyjnym oraz naturalnie aromatyzującym w naszych domach mogą być jabłka lub pomarańcze nabite goździkami.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej