Przyprawy korzenne

Gałka muszkatołowa

cała

Gałka muszkatołowa cała Prymat wyróżnia się wśród innych przypraw aromatem oraz ostrym, delikatnie gorzkawym, korzennym smakiem. Nadaje intrygujący charakter potrawom pikantnym, a także wypiekom i słodkim deserom. Gałka muszkatołowa cała, starta bezpośrednio do dania sprawi, że zyska ono na intensywności zarówno smakowej, jak i zapachowej. Wystarczy jej niewielka ilość, by jedzenie nabrało orzeźwiającego charakteru.

Gramatura: 2 sztuki

Czy wiesz, że...

Muszkatołowiec korzenny został przywieziony do Europy najprawdopodobniej około pierwszego wieku naszej ery. To wyjątkowy gatunek wśród roślin przyprawowych, gdyż dostarcza jednocześnie aż dwie przyprawy – gałkę muszkatołową i tak zwany „kwiat” muszkatołowy, czyli macis. Gałka muszkatołowa to nasiono wydobyte z mięsistej torebki wielkości śliwki. „Kwiat” muszkatołowy natomiast to koronkowa osnówka otaczająca nasiono. Zarówno nasiono, jak i w osnówka zawiera się olejki lotne. Olejek eteryczny nasion po ich sproszkowaniu lub utarciu nadaje przyprawie egzotyczny zapach i smak. Drzewa muszkatołowe pochodzą z Moluków nazywanych Wyspami Korzennymi, ale są uprawiane w Malezji, na Karaibach i Sri Lance. Wiecznie zielone drzewa muszkatołowe dorastają do 12 metrów wysokości. Mają ciemnozielone, owalne liście i drobne, jasnożółte kwiaty przypominające kształtem konwalie. Najbardziej odpowiada im morski klimat okołorównikowy i żyzne gleby pochodzenia wulkanicznego oraz urodzajne, gliniaste gleby Grenady. Plantacje zakładane są zwykle na wysokości poniżej 700 m n.p.m., a drzewa muszkatołowe osłania się przed silnymi wiatrami. W południowo-wschodniej Azji i Indiach zarówno gałka muszkatołowa, jak i „kwiat” muszkatołowy, są używane w małych ilościach. W Indiach można je znaleźć głównie w potrawach z Moghul. Arabowie od dawna wykorzystywali gałkę jako przyprawę do baraniny i mięsa jagnięcia. Najczęściej obie przyprawy stosują Europejczycy.

Zastosowanie

Gałkę muszkatołową Prymat stosuje się głównie do przyprawiania ciast oraz deserów. Jest nieodłącznym składnikiem grzanych napojów, takich jak wino czy piwo. Doskonale komponuje się też z zupą fasolową lub jarzynową, produktami mlecznym i różnymi rodzajami mięsa, np. wołowiną, cielęciną, jagnięciną i drobiem.

 

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies