Przyprawy korzenne

Gałka muszkatołowa

cała

Gałka muszkatołowa cała Prymat wyróżnia się wśród innych przypraw aromatem oraz ostrym i delikatnie gorzkawym smakiem. Nadaje intrygujący charakter potrawom pikantnym, a także wypiekom i słodkim deserom.

Gramatura: 2 sztuki

Czy wiesz, że...

Muszkatołowiec korzenny został przywieziony do Europy najprawdopodobniej około pierwszego wieku naszej ery. To wyjątkowy gatunek wśród roślin przyprawowych, gdyż dostarcza jednocześnie aż dwu przypraw – gałki muszkatołowej i tak zwanego „kwiatu” muszkatołowego, czyli macis. Gałka muszkatołowa to nasienie wydobyte z mięsistej torebki wielkości śliwki. „Kwiat” muszkatołowy natomiast to koronkowa osnówka otaczająca nasienie. Zarówno w nasieniu, jak i w osnówce, znajdują się olejki lotne. Olejek eteryczny nasion po ich sproszkowaniu lub utarciu nadaje przyprawie egzotyczny zapach i smak. Drzewa muszkatołowe pochodzą z Moluków nazywanych Wyspami Korzennymi, ale są uprawiane w Malezji, na Karaibach i Sri Lance. Wiecznie zielone drzewa muszkatołowe dorastają do 12 m wysokości. Mają ciemnozielone, owalne liście i drobne, jasnożółte kwiaty przypominające kształtem konwalie. Najbardziej odpowiada im morski klimat okołorównikowy i żyzne gleby pochodzenia wulkanicznego oraz urodzajne, gliniaste gleby Grenady. Plantacje zakładane są zwykle na wysokości poniżej 700 m n.p.m., a drzewa muszkatołowe osłania się przed silnymi wiatrami. W południowo-wschodniej Azji i Indiach zarówno gałka muszkatołowa, jak i „kwiat” muszkatołowy, są używane w małych ilościach. W Indiach można je znaleźć głównie w potrawach z Moghul. Arabowie od dawna wykorzystywali gałkę jako przyprawę do baraniny i mięsa jagnięcia. Najczęściej obie przyprawy stosują Europejczycy.

Zastosowanie

Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast oraz deserów. Jest nieodłącznym składnikiem grzanych napojów, takich jak wino czy piwo. Doskonale komponuje się też z zupą fasolową lub jarzynową, produktami mlecznym i różnymi rodzajami mięsa, np. wołowiną, cielęciną, jagnięciną i drobiem.

 

Warto wiedzieć

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję