Pieprze

Pieprz biały

mielony

Pieprz biały mielony Prymat ma delikatnie ostry, korzenny smak i bardzo przyjemny aromat. Dlatego świetnie nadaje się do potraw, których smak chcemy lekko podkreślić ostrą nutą, na przykład serów, mięsa drobiowego ryb. Pieprz biały mielony Prymat ma bardziej subtelny charakter niż czarny, a więc jest idealny dla osób, które nie są zwolennikami zbyt ostrej kuchni. Doskonale nadaje się także jako dodatek do fantazyjnych słodkich deserów.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu stosowano go jako formę zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Uważany był za tak cenną przyprawę, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać jego substytuty. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gamę. Pieprz, będący rośliną wieloletnią, ma pędy dorastające nawet do 15 metrów długości. Jego biała odmiana pochodzi z Indii. Produkuje się go na indonezyjskiej wyspie Bangka. Stanowi dojrzałą część owocu pieprzu czarnego, która po namoczeniu w wodzie ma usuwaną zewnętrzną część owocni. Otrzymane szare pestki są poddawane suszeniu aż do momentu uzyskania szarobiałego koloru.

Zastosowanie

Pieprz biały mielony Prymat warto dodawać na końcu przygotowywania potrawy. Dzięki jego walorom smakowym możemy zaostrzać potrawy o jasnych barwach, czyli te przygotowywane na przykład z drobiowego mięsa i ryb. Jest także doskonałym zwieńczeniem sosów białych, bulionów, zup, pasztetów, podrobów, a nawet warzywnych soków. Znane jest również zastosowanie białego pieprzu w wyrobach cukierniczych – dodaje się go do słodkich deserów w celu uzyskania wyrafinowanego smaku. Pieprzem białym mielonym Prymat można urozmaicać smak deserów gruszkowych, truskawkowych i pierników.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies