Młynki

Sól morska jodowana

MŁYNEK

Sól morska jodowana Prymat w młynku jest idealną propozycją dla osób lubiących śródziemnomorski styl gotowania. Idealnie nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw, w szczególności ryb oraz mięs. Najbardziej intensywnym smakiem charakteryzuje się zaraz po zmieleniu. Młynek z solą morską jest bardzo poręczny i idealnie odmierza pożądaną ilość soli. Dodatkowo, świetnie prezentuje się on na kuchennym stole. 

Gramatura: 110 g

Czy wiesz, że...

Sól morska jest uzyskiwana podczas odparowywania morskiej wody pod wpływem ciepła słonecznego. Wytwarza się naturalnie, ale jej produkcja na dużą skalę przebiega w specjalnie skonstruowanych odparownikach. Im wyższa temperatura, w której sól jest odparowywana, tym bielsza jest jej barwa. Produkcja soli morskiej z tak zwanych zatok solnych zaczęła się już w późnym średniowieczu. Wówczas na największą skalę wytwarzano ją we Francji. Sól morska była produktem bardzo cennym i dlatego jej produkcja umożliwiała szybkie bogacenie się. Od wieków jest wykorzystywana jako uniwersalna przyprawa nadająca smak przygotowywanym potrawom, a także jako środek konserwujący i chroniący żywność przed zepsuciem. Sól morska jest ceniona w kuchni śródziemnomorskiej i innych kuchniach całego świata.

Zastosowanie

Sól morska jodowana Prymat w młynku znakomicie współgra ze smakiem przygotowywanych dań mięsnych, czy warzywnych. Z powodzeniem można używać jej także jako zwieńczenie smaku zup, sałatek, kanapek. Sól morska jodowana Prymat w młynku może stanowić bazę do mieszanek ziół i przypraw jednorodnych. 

Przepisy

z tym produktem

Grillowana kaszanka z jabłkiem, cebulą i majerankiem

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem