Mieszanki

Przyprawa do gulaszu

i dań kuchni węgierskiej

Gdy chcemy uczynić gulasz wyjątkowo smacznym warto sięgnąć po Przyprawę do gulaszu Prymat. Mieszanka ta wspaniale wzbogaca smak i aromat gulaszów mięsnych i warzywnych. Wszystko to dzięki doskonałej kompozycji ziół, przypraw i suszonych warzyw. Mieszankę stanowią: sól, papryka słodka, marchew, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, kolendra, natka pietruszki, chili, cząber, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz czarny oraz tymianek.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Gulasz jest najbardziej znaną potrawą węgierską na świecie, która stała się niezwykle popularna także i w Polsce. Jego nazwa pochodzi od starowęgierskiego słowa „pasterz”. Z czasem słowem tym zaczęto określać codzienną potrawę mięsną, przyrządzaną przez osoby zajmujące się pasterstwem na terenie Wielkiej Niziny. Prawdziwy gulasz to tylko i wyłącznie zupa gulaszowa, której głównymi składnikami obok mięsa są papryka i pomidory. Prawdziwi smakosze gulaszu nie dodają mąki do zagęszczania przygotowanego wywaru. Jeśli przypadkiem wyjdzie on zbyt wodnisty, dopuszcza się dodanie łyżki koncentratu pomidorowego.

Zastosowanie

Głównym przeznaczeniem przyprawy jest wzbogacanie smaku gulaszu, lecz świetnie nadaje się również do innych duszonych mięs. Przyprawę dodajemy, gdy mięso jest już uduszone.

Przepisy

z tym produktem

Zupa - gulasz z papryką i pomidorami - Krok po kroku

Średnio Dasz radę 3-4

Warzywny gulasz z fasolą i pomidorami

Średnio Dasz radę 3-4

Gulasz cielęcy z pomidorami - Krok po kroku

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem