Gulasz – węgierskie smaki w polskim wydaniu

Na myśl o gulaszu chciałoby się powiedzieć - w prostocie tkwi siła. Mięso w zależności od gatunku – wołowe, wieprzowe lub jagnięce, duszone z dodatkiem warzyw potrafi zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Chociaż banalnie proste to za każdym razem potrafi uwieść nasze kubki smakowe swoim genialnym sosem.

Bez względu na to czy przygotowany jest z mięsa wołowego, wieprzowe czy jagnięcego – gulasz jest niekwestionowanym faworytem wśród dań. Jego doskonały smak poznaliśmy dzięki Węgrom, którzy już w IX wieku odkryli jego wybitny charakter. Chociaż historia tej potrawy jest niezwykle banalna, to jednak dzięki węgierskim pasterzom, którzy pracując w polu podsmażali kawałki mięsa z cebulą i słoniną, mamy okazję do dziś rozkoszować się w tym wyjątkowym smaku. Szybko jednak głównym jego składnikiem stała się też papryka, która dotarła do tej części Europy przed X wiekiem. Tak nieprzerwanie od tamtych czasów – Węgrzy mogą poszczycić się tym wybitnym daniem, które zmieniane przez ostatnie wieki cały czas doczekuje się genialnych w smaku modyfikacji.

Dzisiaj gulasz ceniony jest głównie przez to, że jest prosty w przygotowaniu, pożywny, ale co ważne każdy może skomponować go pod swój smak i kulinarny gust. Te kawałki pysznego mięsa w pysznym sosie zachwycają za każdym razem, gdy pojawiają się na kuchennym stole. Jego niepodważalną zaletą jest też to, że bez obaw można sporządzić go nieco więcej i jeszcze kolejnego dnia – delektować się jego, równie wyjątkowym smakiem.

Kulinarne porady

- Zawsze gotuj gulasz powoli. W ten sposób mięsko będzie kruche i delikatne, a co najważniejsze - soczyste.

- Ziemniaki do gulaszu? Oczywiście, ale warto też wybierać do niego makaron, ryż czy kaszę. Ta ostania to najzdrowszy wybór.

- Gulasz podawaj z ogóreczkami konserwowymi lub kiszonymi. Ich słodko-kwaśny smak idealnie współgra z jego pikantnym charakterem.

Warto dodać do gulaszu:

- Pieczarki i grzyby, papryka,

- Starte ogórki kiszone

- Wino,

- Suszone śliwki,

- Żurawinę

Gulasz – dobrze doprawiony!

Tajemnica wyjątkowego smaku gulaszu tkwi przede wszystkim w bukiecie ziół i przypraw, które są jego nieodłącznymi składnikami. Przyprawa do gulaszu Prymat skomponowana jest w ten sposób, aby już kilka jej szczypt nadało potrawie wyjątkowy aromat i doskonały smak. W jej skład wchosdzi obowiązkowa do tego dania papryka ostra i słodka, dzięki której gulasz nabiera pożądany wygląd, jak również suszoną cebulę, czosnek i marchewkę. Nie mogło w niej zabraknąć też majeranku, tymianku czy pieprzu czarnego, który nadaje gulaszowi lekko pikantny smak.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies