Mieszanki

Przyprawa do dań z makaronu

i kuchni włoskiej

Przyprawa do dań z makaronu to aromatyczna kompozycja ziół i przypraw, nadaje potrawom z makaronem charakterystyczny śródziemnomorski smak. Mieszankę przypraw stanowią m.in. aromatyczne zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, cząber czy natka pietruszki chili oraz wyraziste w smaku przyprawy - chili, pieprz czarny i papryka słodka. Dzięki Przyprawie do makaronu przyrządzenie domowego spaghetti jest bajecznie proste i szybkie. W efekcie klasyczne włoskie spaghetti będzie doskonałe za każdym razem.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Historia sztuki kulinarnej podaje, iż makarony trafiły do Włoch z Chin, a przywiózł je Marco Polo. Były robione z ryżowej mąki. Włosi udoskonalili je i tak im zasmakowały, że stały się narodowym symbolem Włoch. Dziś Włosi podobno zjadają 26 kilogramów makronu rocznie, aż 12 kg jadają Wenezuelczycy, a Polacy – niecałe 5 kg. Warto wiedzieć, że makaron powinien być ugotowany al dente, czyli na lekko twardo. Wówczas jest smaczniejszy i mniej kaloryczny.

Zastosowanie

Przyprawa do dań z makaronu doskonale uzupełni smak wszelkich zapiekanek makaronowych. Doda głębi sosom na bazie śmietany, podkreśli także aromat sosów grzybowych. Z przyprawą do makaronu można przygotować doskonałe dania typu penne ze szpinakiem, spaghetti carbonara, makaron z sosem serowym czy na przykład makaron parpadelle z grzybami leśnymi. Przyprawę do dań z makaronu dodajemy bezpośrednio do podgrzewanego sosu lub na samym końcu przygotowywania potrawy, aby zioła uwolniły smak i aromat.

Przepisy

z tym produktem

Włoska potrawka z łososia z pomidorami i ziołami - Krok po kroku

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem