Zioła i przyprawy jednorodne

Oregano

suszone

Oregano suszone Prymat jest idealną przyprawą do warzyw, serów, ryb i owoców morza. Z powodzeniem dodaje się ją do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Oregano należy do podstawowych przypraw cieszących się powszechnym uznaniem kuchni: włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Czemu zawdzięczamy tak intensywny, ziołowy aromat tej przyprawy? Oczywiście olejkowi eterycznemu, który jest na tyle charakterystyczny i wyrazisty, że trudno jest sobie wyobrazić pyszne włoskie spaghetti, lasagne, sałatkę caprese czy pizzę neapolitańską bez dodatku oregano! Coraz częściej oregano gości w potrawach kuchni polskiej. Najczęściej jego szczyptą wzbogaca się smak sosów mięsnych, sałatek, mięs czy ryb, by nadać pożądanego, delikatnie ziołowego, korzennego i cytrusowego zarazem posmaku. Oregano jest również jednym ze składników przyprawy Zioła kuchni włoskiej Prymat, gdzie wraz z bazylią, cząbrem, cebulą, czosnkiem, czy natką pietruszki, tworzy wspaniałą kompozycję. Oregano może być nie tylko uzupełnieniem smaku dań, ale również drobnych przekąsek. Wspaniale komponuje się z oliwą i czosnkiem, które razem mogą stanowić dodatek, w którym można zanurzyć kawałek bagietki lub innego ulubionego pieczywa. Taką mieszanką można również przesmarować świeże kromki bagietki i zapiec na kilka minut w piekarniku. Takie przysmaki w formie grzanek idealnie sprawdzą się jako dodatek do zupy krem ze świeżych pomidorów czy ulubionej sałatki.

Gramatura: 8 g

Czy wiesz, że...

Oregano zwane jest także lebiodką lub dzikim majerankiem. Jest to bylina występująca w Europie i Azji Zachodniej. Należy do roślin wieloletnich i osiąga wysokość do 80 cm. Od czasów starożytnej Grecji znana jest legenda i nazwa tego przyprawowego zioła, która wywodzi się od słów oros – góra i ganos – ozdoba, co oznacza ozdobę góry. Przepięknie pokrywająca wzgórza i rozsiewająca zapach roślina potwierdza jedynie trafne znaczenie tej nazwy. Słodka woń lebiodki wywoływała niegdyś taką sławę, że została uznana za symbol szczęścia przez Afrodytę. Lebiodką wieńczono też nowożeńców. Grecy cenili jej zapach szczególnie po kąpieli, kiedy używano jej jako olejku aromatycznego do masażu czoła i głowy. Przed Grekami natomiast roślinę tę znali i cenili starożytni Egipcjanie, doceniając jej właściwości. W wiekach średnich damy wykorzystywały ją do kompozycji florystycznych, słodko pachnących torebek i aromatycznej wody do mycia. Liśćmi pocierano ciężkie dębowe meble i podłogi dla pokrycia ich pachnącą politurą.

Zastosowanie

Oregano suszone Prymat jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów oraz ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy czy pieczone ziemniaki. Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem oregano. Świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti czy do potraw kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Oregano suszone Prymat służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i owoców morza. Doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa. Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania, najlepiej 10 minut przed ukończeniem przygotowywania potrawy.

Przepisy

z tym produktem

Lasagne z pomidorami malinowymi, bobem i sosem bazyliowym

Średnio Dasz radę 3-4

Smażone bakłażany z dipem meksykańskim

Średnio Łatwe 3-4

Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami

Szybko Dasz radę 3-4

Potrawka z bakłażana i cukinii z pomidorami

Szybko Dasz radę 3-4

Sałatka z rukolą i pomidorami cherry

Szybko Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem