Zioła i przyprawy jednorodne

Czosnek

suszony

Czosnek to roślina blisko spokrewniona z cebulą, szalotką i porem. Nadaje się świetnie do suszenia i w takiej właśnie formie, jako Czosnek suszony Prymat, stanowi idealny dodatek do różnych potraw. Nie wszystkim odpowiada specyficzny smak tej rośliny, ale nawet jej odrobina dodana do potrawy potrafi wpłynąć na jej walory smakowe.

Czosnek suszony Prymat to przyprawa, którą stosuje się niemal na co dzień w kuchni wielu polskich domów, co w dużej mierze wynika z jej uniwersalności i nietuzinkowych walorów smakowych. Ma ostry, piekący oraz intensywny smak, a także charakterystyczny zapach, który pochodzi od obecności pochodnej aminokwasu zawierającej siarkę. Czosnek suszony Prymat dodaje potrawom delikatnej pikanterii, więc świetnie się sprawdzi zarówno w tradycyjnych, jak i w bardziej nowoczesnych daniach. Ta przyprawa w formie suszonej jest wygodniejsza w użyciu i zastosowaniu w kuchni niż czosnek świeży, ponieważ łatwo się rozpuszcza w różnego rodzaju sosach do mięs i innych potrawach oraz w dressingach i dipach do sałatek. Ma barwę od biało-kremowej do ciemnobeżowej. Jest bardzo wszechstronną przyprawą podkreślającą idealnie smak rozmaitych potraw.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Czy wiesz, że według dawnych wierzeń czosnek odstrasza złe moce? Warkocze tej aromatycznej rośliny wieszano u drzwi, aby ochronić dom i jego mieszkańców przed nieszczęściami. Budowniczowie piramidy w Gizie zjadali jedną główkę czosnku dziennie, żeby mieć siły do pracy.

Zastosowanie

Czosnek suszony Prymat jest polecany szczególnie do dań na bazie ryb, jako składnik marynat do mięs oraz zaczynu chlebowego. Możemy nim przyprawiać drób, dziczyznę, mięso z królika, różne ryby i zupy. Oprócz tego idealnie podkreśla smak kiełbas i pasztetów domowej roboty, sosów czy grillowanych warzyw. Świetnie współgra też z tłustymi mięsami, takimi jak baranina czy wieprzowina. Czosnek suszony Prymat jest również wyśmienitą przyprawą do dań kuchni włoskiej. Możemy posypać nim pizzę i grzanki typu bruschetta, dodać do sosów makaronu oraz ryb i owoców morza. Jest bardzo dobrym dodatkiem do oliwy, a także jednym z podstawowych składników sosu aioli używanego do jajek, kanapek i grzanek.

Przepisy

z tym produktem

Grillowane steki z marchewkowymi frytami

Średnio Dasz radę 3-4

Szpinakowe rotolo pod beszamelem

Szybko Dasz radę 3-4

Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Średnio Dasz radę 3-4

Sałatka z brokułów, łososia i pełnoziarnistego makaronu penne .**.

Szybko Dasz radę 3-4

Pikantna wołowina w plackach tortilli – Krok po kroku

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem