Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejIdealny mix przypraw z pełnowartościową solą jodowaną to jedne z tych mieszanek, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Codziennie jest okazja, by ich używać. Do sałatek, ryb, mięs czy pieczonych ziemniaków, jak i surowych warzyw nadają się wprost idealnie.
Potrzebna jak woda i słońce
Sól często określana jest najważniejsza z przypraw, najbardziej pływająca na smak. Przecież słony to jeden z podstawowych 5 smaków. Sól od zawsze była niezwykle cenna, ponieważ prze wieki była doskonałym konserwantem oraz smacznym dodatkiem niezbędnym niemalże w każdym procesie wytrawnego przyrządzania potraw. Izydor z Sewilli przychylał się wręcz do stwierdzenia, że nic nie jest równie potrzebne jak sól i słońce.
Przeciętne zapotrzebowanie dorosłej osoby wynosi od 6 do 8 gramów soli dziennie, a w upalne dni, kiedy pocąc się tracimy potrzeby sód nawet 10 gramów. Nie można zapomnieć też o niewątpliwych walorach smakowych soli – jedzenie niedosolonych potraw zwyczajnie nie sprawia przyjemności. Poza cennymi dla organizmu pierwiastkami sól posiada świetne i powszechnie wykorzystywane właściwości konserwujące, co szczególnie przydatne jest przy produkcji wędlin oraz ich peklowaniu. Sól jest faktycznie niezbędna do życia. Ma wiele wspólnego z wodą oraz z jej prawidłową gospodarką w organizmie. Jedną z głównych ról soli jest utrzymanie równowagi płynów, która powinna być w naszym ciele zachowana. Dlatego nawet najbardziej restrykcyjna dieta nie może się bez niej obejść. W spożywaniu soli zalecany jest umiar i właśnie mieszanki są jednym ze sposobów ułatwiających jego zachowanie. W mieszankach Prymat użyto soli jodowanej, która powstaje w wyniku poddania wysuszonej soli działaniu urządzeń jodujących.
Sól czosnkowa
Sól czosnkowa to harmonijne połączenie soli z czosnkiem. Smak i bardzo aromatyczny charakter tej przyprawy stanowią idealną podstawę do marynat do mięs. Kotlet schabowy natarty przed usmażeniem solą czosnkową to ciekawy pomysł. Kto jeszcze takiego połączenia nie próbował, koniecznie powinien to nadrobić. Dobrze z solą czosnkową komponują się także ryby, jak i dania śniadaniowe - możemy dodać ją do twarożku lub jajecznicy.
Zaletą tej mieszanki poza jej walorami smakowymi i zapachowymi jest wygoda użytkowania. Jest zawsze pod ręką, gotowa do użycia. W dodatku bez konieczności wyciskania świeżego czosnku, co w niektórych gotujących wzbudza niechęć ze względu na specyficzny zapach, który ciężko usunąć z rąk czy kuchennych akcesoriów.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej