Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejZaletą czosnku granulowanego, zamkniętego w szczelnej papierowej torebce jest to, że można nim w błyskawiczny sposób doprawić każdą potrawę. Zawiera on wszystko to, za co kochamy czosnek, a nawet znacznie więcej. W wersji ususzonej czosnek jest znacznie bardziej aromatyczny.
Czosnek granulowany ma w kulinariach różnorodne zastosowanie. Doceniany na całym świecie, w Polsce stał się jednym z ulubionych i najchętniej używanych przypraw. W odróżnieniu od świeżego czosnku, jest mniej gryzący i ostry. Nie oznacza to jednak, że jest mdły. Jest w nim nieco więcej łagodności niż w świeżych ząbkach, dlatego preferowany jest przez wielu smakoszy – także tych małych.
Doprawia się nim wszelkie rodzaje mięs, takie jak pieczenie, gulasze czy kotlety. Bardzo łatwo sporządzić z niego marynatę. Czosnek granulowany nada także charakter niejednemu sosowi sałatkowemu lub dipowi, który można zaserwować jako dodatek do mięs serwowanych przy obiedzie czy podczas grilla. Zupy, sosy czy purée z delikatnym czosnkowym akcentem? Oczywiście! Pamiętajmy, że to bardzo uniwersalna przyprawa i jej stosowanie dopuszcza bardzo dużą kulinarną swobodę. Wszystko zależy od tego, czy mamy ochotę na jego obecność w smaku potrawy.
Produkt jest bardzo wygodny w użyciu, co podnosi też przyjemność wypływającą z gotowania. Apetyczna przyprawa znajdująca się wewnątrz torebki może być bowiem stosowana bezpośrednio na produkt. Jej użycie nie wymaga żadnego dodatkowego wysiłku. W przeciwieństwie do świeżego czosnku nie pozostawia niechcianego zapachu na narzędziach kuchennych ani też na dłoniach gotującego.
Urzeka nie tylko smakiem
Czosnek pochodzi z Azji Środkowej. Rozprzestrzenił się jako roślina uprawna do Europy i Północnej Afryki, skąd trafił dalej, w świat. Zyskał sławę i popularność nie tylko dzięki walorom smakowym, choć te są bezsprzeczne. Przede wszystkim czosnek ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. O tym, że krzepi niech świadczy fakt, że w czasach antycznych był spożywany przed bitwą - po to, by nie zabrakło męstwa w boju. Przez lekarzy, a także zwolenników medycyny naturalnej jest uznawany za środek wręcz cudowny. Ma bardzo silne właściwości odkażające, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wzmacnia odporność i powinien być stosowany jako pierwsza pomoc przy przeziębieniu. Kto chce być zdrowy i silny, powinien na stałe wprowadzić czosnek do swojej diety.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej