Zioła i przyprawy jednorodne

Czosnek

staropolski

Czosnek staropolski Prymat to wyjątkowa kompozycja czosnku oraz specjalnie wyselekcjonowanych przypraw, takich jak: kminek, majeranek, natka pietruszki, liść kopru, szczypiorek i kolendra. Jest połączeniem stanowiącym wybór najbardziej lubianych, używanych w Polsce od wieków przypraw oraz ziół. Taka aromatyczna mieszanka z pewnością przywoła smak tradycyjnych potraw kuchni polskiej i nada im intensywny akcent zapachowy, a także smakowy. Czosnkiem staropolskim Prymat możemy więc błyskawicznie podkreślić charakter każdego dania. Przygotowane posiłki będą zupełnie jak te serwowane przez nasze mamy czy babcie.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Czosnek występuje w ponad dwustu pięćdziesięciu gatunkach i uprawiany jest na całym świecie. Należy obok cebuli do najbardziej popularnych oraz znanych przypraw.

W średniowieczu wierzono, że świeży czosnek odstrasza wampiry. Pogląd ten wziął się stąd, że w dawnych czasach roślina ta była używana jako naturalne lekarstwo dla ludzi. Sądzono więc, że to, co pomaga nam, musi szkodzić potworom.

Przyprawy wchodzące w skład czosnku staropolskiego były używane w naszym kraju już od czasów średniowiecza. Koper miał chronić od złych uroków, a pietruszkę i kminek stosowano jako naturalne leki. Czosnkiem i szczypiorkiem raczyli się zarówno ubodzy, jak i członkowie rodzin królewskich.

Zastosowanie

Czosnek staropolski Prymat szczególnie polecany do przyrządzania potraw z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny oraz drobiu. Doskonale podkreśli aromat domowego pasztetu, doda mu też charakteru. Doskonały zarówno do dań zimnych, jak i gorących, nadaje się do gotowania, pieczenia czy grillowania. Przyrządza się z niego marynaty do mięsa, warto dodać go również do schabu lub kurczaka duszonego w sosie własnym. Bardzo często używa się czosnku do przyrządzania różnych kiełbas i wędlin. W połączeniu zakochają się od razu miłośnicy wybornie pachnących, naturalnie doprawionych, wysokiej jakości mięs na kanapki.

Czosnkiem staropolskim Prymat można aromatyzować ocet oraz oliwę. Stworzymy w ten sposób oryginalny produkt przeznaczony do smażenia apetycznych potraw lub nietuzinkowy dressing do sałatki ze świeżych roślin uprawnych. Mieszanka przypraw idealnie łączy się z różnymi warzywami, takimi jak pomidor, ogórek, groch, papryka, bakłażan, cukinia, kalafior, ziemniak itd. Z chęcią wykorzystujemy ją do pieczenia roślin korzeniowych w zimie, a w lecie także do grillowania sezonowych warzyw.

Mieszanka przypraw z czosnkiem nadaje się nie tylko do przygotowywania naszych lokalnych potraw, ale doskonale podkreśli też walory smakowe posiłków wywodzących się z kuchni rosyjskiej czy śródziemnomorskiej. Warto poeksperymentować także z jedzeniem z rejonów Bliskiego Wschodu. Czosnek staropolski Prymat wspaniale pasuje nie tylko do mięs i warzyw, ale również do oryginalnych sosów. Baza śmietankowa, jogurtowa, a może dressing z oliwą? Wybór ulubionych produktów podstawowych sprawi, że przygotowany przez nas dip będzie pyszniejszy niż jakakolwiek inna okrasa.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies