Zioła liofilizowane

Koperek Zioła liofilizowane

Koperek liofilizowany Prymat jest bardzo uniwersalną przyprawą. Znajduje wiele zastosowań w kuchni polskiej i nie tylko. Ma orzeźwiający zapach i korzenno-słodkawy smak. Drobne, pierzaste listki charakteryzują się niepowtarzalnym aromatem. Świetnie komponują się z daniami mięsnymi, rybnymi i z warzywami.

 

Koperek stanowi niezwykle popularny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych, a także do sałatek. Ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i mizeria – to prawdziwy obiadowy klasyk w wielu polskich domach. Przyprawę znaleźć można w licznych przepisach. Do najpopularniejszych receptur z użyciem koperku z pewnością zaliczają się między innymi: delikatne drobiowe pulpety w sosie koperkowym czy łosoś pieczony z koperkiem. Przyprawa dopełnia smak gulaszu, duszonych mięs i gotowanej baraniny. Świetnie komponuje się również z rybami – poza wspomnianym łososiem pasuje do pstrąga czy pulpecików rybnych. Podkręca też smak dań z jajkami, majonezu, past rybnych czy warzywnych, które podajemy na kanapkach. Nadaje im lekkości i wyrazistego smaku. Na bazie młodego koperku można również przygotować pesto, dipy i dressingi. W nowoczesnej kuchni koperek bywa wykorzystywany także do przygotowania niecodziennego deseru. Smak zielonych lodów śmietankowo-koperkowych z pewnością zaskoczy zgromadzonych przy stole gości.

Warto wiedzieć, że koperek świeży i liofilizowany mają tyle samo właściwości odżywczych, smaku i aromatu. Jak to możliwe? Liofilizacją nazywamy suszenie sublimacyjne, które odbywa się przy użyciu niskiego ciśnienia i w niskiej temperaturze. Jest nowoczesną metodą konserwacji żywności, pozwalającą zachować produktom ich właściwości sprzed obróbki. O ile suszone zioła są nieco delikatniejsze, o tyle liofilizowany koperek oddaje smak i zapach świeżej natki. Jego dodatkowym atutem jest długi okres trwałości.

Koperek, zarówno świeży, jak i liofilizowany, warto dodawać do potraw na sam koniec obróbki cieplnej. Delikatne gałązki podczas długiego gotowania czy smażenia tracą nie tylko kolor, ale i walory smakowe. Jeśli więc przygotowujemy np. zupę kalafiorową z koperkiem, dodajmy przyprawę, tuż przed serwowaniem dania.

Gramatura: 16 g

Czy wiesz, że...

Liofilizat to produkt pozbawiony wody. Dzięki temu zmniejsza się jego objętość w porównaniu do świeżego odpowiednika. Dlatego w jednym opakowaniu liofilizowanego koperku Prymat znajduje się aż pięć pęczków świeżego koperku. Liofilizowaną wersję można dodawać do dań bezpośrednio z opakowania albo po uzupełnieniu wody. Wystarczy zalać przyprawę odrobiną wody i na chwilę odstawić. W obu przypadkach uzyskamy głęboki i intensywny smak koperku, który podkręci każde danie.

Zastosowanie

Koperek liofilizowany świetnie dopełnia smak innych warzyw, m.in. kapusty. Przykładem jest choćby przepis na młodą kapustę z koperkiem, czy bardzo prosta w przygotowaniu surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką.

 

 

 

Przepisy

z tym produktem

Doradca Smaku VI: Zalewajka na maślance z sadzonymi jajkami, odc. 17

Średnio Dasz radę 3-4

Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10

Średnio Dasz radę 1-2

Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38

Średnio Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem