Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejKto z nas nie kocha prawdziwie wiosennego aromatu zielonej pietruszki? W formie ususzonej możemy mieć ją zawsze pod ręką i sięgnąć po nią, gdy potrawie brakuje świeżego zielonego akcentu.
Jak szybko dodać zupie zielonego koloru i sprawić, by talerz piękniej się prezentował? Taki zielony zdrowy akcent szybko skłoni nieprzekonanych do sięgnięcia po pełną łyżkę zupy. W wersji ususzonej aromat zioła staje się intensywniejszy, dlatego warto dosypywać je do przygotowywanych potraw. Komponuje się z niemalże wszystkim, co wytrawne. Warto garstkę dorzucać do wszelkich dań gotowanych, gdzie pod wpływem temperatury odda to, co w swym wnętrzu skrywa najlepszego. Zatem niezawodnie polepszy smak zup, sosów, potrawek oraz gulaszów mięsnych. Dodajmy go także do śniadań i przekąsek podawanych na zimno. Dietetyczne twarożki, wiosenne i letnie sałaty, pasty do pieczywa, risotta i kasze – to wszystko w towarzystwie pietruszki sprawy większą radość naszym kubkom smakowym, a także oczaruje kolorowym akcentem. Chciałbyś ożywić zwykłą jajecznicę? Posyp ją szczyptą pietruszki. Ryż i kasza serwowane do obiadu wyglądają nudno i tak samo nieciekawie smakują? Zmieszaj je z pietruszką! Dodanie pietruszki to niezwykle prosta metoda, dzięki której szybko urozmaicisz niemal każde danie i dodasz mu apetyczności.
W zieleni kryje się zdrowie i młodość
Koktajle posiadające w składzie natkę pietruszki stanowią potężny zastrzyk energii, ale także zdrowia. Poza walorami smakowymi pietruszka to nieprzebrane bogactwo witaminy C oraz beta-karotenu, a także potasu i żelaza. Wzmacnia i czyni nas bardziej odpornymi na wirusy i choroby. Pietruszka to także źródło świeżości, młodości oraz dobrego humoru. Już żyjący kilkaset lat temu botanik napisał o niej „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, a także pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”. Zawiera także prowitaminę A, która ma wpływ na zdrowy i prawidłowo funkcjonujący wzrok, szczególnie po zmierzchu.
Czy wiesz, że?
- Pietruszka jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem. Drobno pokrojone liście pietruszki z drobno pokrojonymi czosnkiem i szalotką znajdują się także w „persillade”, czyli francuskim sosie ziołowym.
- Pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację. Wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres. Dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej