Niebo na talerzu, czyli kolorowe i smaczne sałatki
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcejLekkie warzywne sałatki to nieodłączny element obiadów, kolacji, ale także doskonały dodatek do dań z grilla czy nawet szybka przekąska między posiłkami. Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką Prymat łączy wszystkie składniki, nadając im niepowtarzalnych walorów. Intensywny słodko-kwaśny smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że sałatka nie tylko dobrze smakuje, ale także cieszy wzrok.
Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką to połączenie ziół chętnie wykorzystywanych w kuchni — pietruszki, bazylii, oregano, estragonu, tymianku z czarnuszką i błonnikiem cytrusowym. Tę idealnie skomponowaną mieszankę smakową przygotowujemy na dwa sposoby — dodając oliwę i wodę lub jogurt naturalny. Dzięki temu możemy uzyskać sos o lżejszej lub gęstszej konsystencji i wykorzystać go według potrzeby. Sos typu vinaigrette to jeden z najbardziej lubianych dressingów do sałatek stosowany na całym świecie. Kojarzy się z kuchnią francuską i różnego rodzaju sałatami. Warto jednak pamiętać, że można wykorzystać go na wiele sposobów — łączyć z surowymi warzywami, ale również pieczonymi, grillowanymi lub gotowanymi na parze. Choć nie wszyscy wiedzą, słodko-kwaśny sos pozwala na stworzenie ciekawych kompozycji smakowych z owoców, zwłaszcza tam, gdzie pojawiają się truskawki lub winogrona. Natomiast nasiona czarnuszki stanowią wyróżniający się akcent smakowy i kolorystyczny w przyrządzanej sałatce.
Gramatura: 9 gSos sałatkowy vinaigrette zawiera w swym składzie czarnuszkę, przyprawę wciąż mało znaną w polskiej kuchni, charakteryzującą się ostrym i wyrazistym smakiem. Z powodzeniem zastępuje ona pieprz, nadając potrawom nieco egzotycznego, orientalnego charakteru. Czarny kmin, bo tak też nazywana jest czarnuszka, sprawi, że sałatka będzie jeszcze wyrazistsza w smaku.
Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką w wersji kremowej, z jogurtem warto łączyć z sałatą, serami i owocami morza — nie spływa, delikatnie otacza poszczególne składniki, tworząc intensywne kompozycje smakowe. Wariant lżejszy, z oliwą z oliwek nadaje ziołowy aromat warzywom i owocom. Sos vinaigrette z czarnuszką pozwala na eksperymenty kuchenne, zabawę w gotowanie, tworzenie kolejnych wariacji na temat sałatek, dodatków, które nie tylko doskonale smakują, ale także zachwycają zapachem, przywołując na myśl letnie posiłki na świeżym powietrzu.
Połączone ze sobą bogactwo smaków, które rodzi się z rozmaicie dobranych kolorowych składników to doskonała propozycja na śniadanie, obiad oraz lekką kolację.
Czytaj więcej