Fit sałatki z nutą koperkowo-ziołową
Postawione w półmisku na kuchennym stole prezentują się doskonale. Mowa o kolorowych, finezyjnie skomponowanych i polanych aromatycznym sosem… sałatkach.
Czytaj więcejSos sałatkowy koperkowy z błonnikiem i siemieniem lnianym to kwaśny i mocno zielony dodatek do sałat, warzyw, pieczonych i duszonych mięs oraz ryb. Doskonale ziołowy i świeży wykorzystywany jest do przyrządzania makaronów, klopsików, brokułów na parze. Warto z nim eksperymentować, próbując najciekawszych zestawień, poszukując własnych, ulubionych smaków. Przewodnim motywem jest aromat ziół — koperku, bazylii, oregano i szczypiorku. Dzięki zawartości nasion lnu sos ma gęstą konsystencję.
Sos sałatkowy smakuje i pachnie koperkiem, dzięki czemu stanowi kropkę nad i w różnego rodzaju sałatkach. Jest także ciekawym akcentem podkreślającym smak mięsa, purée ziemniaczanego czy makaronu. Wielu kucharzy podaje go z pieczonym łososiem i brokułami — tu warto wypróbować jego wersję kremową, na bazie jogurtu naturalnego. Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do sałatek i warzyw, zarówno surowych, jak i gotowanych lub pieczonych. Smakuje z potrawami serwowanymi na ciepło i zimno. W wersji lżejszej połączony z oliwą z oliwek i wodą stanowi idealne wykończenie delikatnych sałatek podawanych do obiadu, czy jako uzupełnienie menu grillowego.
Gramatura: 9 gSiemię lniane wykorzystywane jest w kuchni od dawna — swą popularność zawdzięcza właściwościom żelującym. To dzięki nim stało się ono doskonałym zagęszczaczem, poprawiającym konsystencję sosów, zup, gulaszy czy koktajli. Co ciekawe, siemię lniane bywa wykorzystywane przez wegan jako produkt zastępujący jajko. Podane w formie zmielonej nadaje potrawom lekko orzechowego smaku.
Sos sałatkowy koperkowy z błonnikiem i siemieniem lnianym możemy wykorzystać jako dodatek do jajek (wersja przygotowana z dodatkiem jogurtu), ale także wędlin lub serów różnego gatunku. Koperek to przyprawa chętnie stosowana w polskiej kuchni, nadająca naszym potrawom świeżości, nieodłącznie kojarząca się z pięknym, ciepłym latem i posiłkami spożywanymi na zewnątrz. Sos sałatkowy koperkowy pozwala nam na tworzenie potraw zachwycających smakiem i aromatem, a do tego pobudzających wszystkie zmysły. Ciekawym akcentem jest dodatek siemienia lnianego — smakowo neutralnego, wpływającego jednak na konsystencję sosu.
Postawione w półmisku na kuchennym stole prezentują się doskonale. Mowa o kolorowych, finezyjnie skomponowanych i polanych aromatycznym sosem… sałatkach.
Czytaj więcej