Dlaczego sól nazywano “białym złotem”?
Na przestrzeni wielu lat sól zaczęła pełnić ważną funkcję nie tylko kulinarną, ale i gospodarczą. Nazywana nawet białym złotem przyczyniła się do rozwoju wielu miast i regionów.
Czytaj więcejSól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat zawiera 25% mniej sodu niż tradycyjny surowiec. Jest szczególnie rekomendowana osobom pragnącym zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi.
Gramatura: 350 gNa przestrzeni wielu lat sól pełniła ważną funkcję nie tylko kulinarną, ale i gospodarczą. Nazywana nawet białym złotem przyczyniła się do rozwoju wielu miast i regionów, gdzie można ją było wydobywać lub też pozyskiwać, np. poprzez odparowanie wód morskich. Sól dawniej była tak cennym surowcem, że w średniowieczu wypłacano w niej żołd. Ma to swoje odzwierciedlenie do dziś w języku angielskim, w którym salary oznacza wynagrodzenie, a słowo to pochodzi od łacińskiego salaire. Sól oprócz wartości finansowej miała też od zawsze znaczenie społeczne, a nawet religijne.
Sól jest niezbędną przyprawą w kuchni. Znakomicie wyodrębnia smak potraw i zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw. Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat to znakomite zwieńczenie smaku nie tylko przekąsek, dań mięsnych czy warzywnych, ale także niektórych deserów.
Na przestrzeni wielu lat sól zaczęła pełnić ważną funkcję nie tylko kulinarną, ale i gospodarczą. Nazywana nawet białym złotem przyczyniła się do rozwoju wielu miast i regionów.
Czytaj więcej
Jak przedłużyć świeżość koncentratu pomidorowego? Jak zapobiec przyklejaniu się potraw do patelni podczas smażenia? Co zapobiegnie pękaniu jajek podczas gotowania?