Ile wariantów, tyle ostrości
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcejPieprz ziołowy Prymat to mieszanka smaku i aromatu najlepszych ziół i przypraw, takich jak: gorczyca biała, kolendra, papryka ostra, kminek, majeranek, czosnek i kozieradka. To uniwersalna mieszanka, która doskonale nadaje się do wszelkich niesłodkich potraw, przede wszystkim mięs i zup. Wyostrza smak dania oraz wzbogaca je o ziołowy aromat.
Gramatura: 50 gPieprz ziołowy to wysoce aromatyczna, staropolska przyprawa, ciesząca się szczególną popularnością na wschodzie Polski. Bardzo lubiana jest również w kuchni litewskiej. Pieprz ziołowy jest mieszaniną ziołową charakteryzującą się wysokimi walorami zapachowymi, składa się głównie ze startych owoców kolendry, kminku, ostrej papryki, gorczycy białej oraz majeranku.
Pieprz ziołowy polecany jest do różnego rodzaju mięs takich jak pieczeń, kotlet mielony. Stosuje się go na początku przyrządzania potrawy mięsnej. Doskonale sprawdza się jako przyprawa podnosząca walory smakowe tradycyjnych zup, m.in. grochówki, fasolowej czy kapuśniaka. Zupy można doprawić pieprzem zarówno w trakcie procesu gotowania, jak i pod koniec ich przyrządzania. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do sosów, a także do surówek, sałatek i wszelkich dań jarskich.
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcejNa sklepowych półkach można znaleźć wiele odmian pieprzu: biały, czarny, kolorowy i ziołowy. Każdy z nich pasuje do innego rodzaju potraw i nadaje nieco inny charakter.
Czytaj więcej