Ile wariantów, tyle ostrości
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcejPieprz kolorowy ziarnisty Prymat stanowi starannie dobraną mieszankę czarnego, białego, zielonego i różowego pieprzu. Barwa ziaren pieprzu zależy od momentu ich zbierania, a także od późniejszych zabiegów, którym są poddawane. Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. Nadaje potrawom nie tylko wyszukany charakter, ale także podkreśla ich atrakcyjny wygląd.
Gramatura: 15 gPieprz, będący rośliną wieloletnią, ma pędy dorastające nawet do 15 m długości. Owoce pieprzu są początkowo zielone, później czerwone, aż w końcu czarne. Pieprz zielony reprezentuje najwcześniejszą formą dojrzewania, dzięki czemu jego smak jest delikatny i odświeżający. Ziarna czerwone są już w pełni dojrzałe i charakteryzują się bardziej pikantnym smakiem niż ziarna zielone. Czarny pieprz powstaje podczas procesu fermentacji i suszenia owocu pieprzu zielonego. Charakteryzuje się najostrzejszym smakiem i najbardziej intensywnym aromatem. Ziarna białe powstają najdłużej, gdyż stanowią dojrzałą formę owocu pieprzu czarnego. Są namaczane w wodzie, a następnie usuwa się zewnętrzną część owocni. Otrzymane szare pestki są poddawane suszeniu aż do momentu uzyskania żółtawobiałego koloru. Pieprz biały jest mniej palący niż pieprz czarny, a także charakteryzuje się bardziej subtelnym smakiem.
Mieszankę polecamy stosować do pieczonych, smażonych oraz grillowanych ciemnych mięs, na przykład wołowiny i dziczyzny. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z warzyw. Ziarna kolorowego pieprzu dodajemy zazwyczaj na początku przyrządzania potrawy. Możemy użyć go również jako wyszukany element dekoracyjny potrawy.
Pieprz niegdyś był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywany jako „waluta wymienialna” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu pieprz był niekiedy stosowany jako
Czytaj więcejTe niewielkie ziarenka już dawno okrzyknięte zostały „królem przypraw”. W zależności od tego, w jakiej fazie zbierane są owoce – wyróżniamy pieprz zielony, czerwony, biały.
Czytaj więcej