Kuchnia w kolorze papryki
Kuchnia węgierska to przede wszystkim bogactwo potraw bazujących na różnych rodzajach papryki świeżej, marynowanej, pieczonej bądź suszonej.
Czytaj więcejPapryka wędzona słodka mielona Prymat charakteryzuje się wyraźnym aromatem i słodkawym smakiem. Wyśmienicie komponuje się z daniami z ryb, fasoli, gulaszem oraz gęstymi sosami. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, węgierskiej oraz polskiej.
Gramatura: 20 gUprawy papryki należą do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Jej główni producenci to: Indonezja, Meksyk, Hiszpania, Bułgaria, północna Afryka, Ameryka Południowa oraz Węgry. Spożycie papryki jest nieco większe niż spożycie pieprzu. Jej odmian obecnie możemy naliczyć około dwustu. Wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku.
Papryka wędzona słodka mielona Prymat wyśmienicie komponuje się z daniami z ryb, fasoli, gulaszem oraz gęstymi sosami.
Kuchnia węgierska to przede wszystkim bogactwo potraw bazujących na różnych rodzajach papryki świeżej, marynowanej, pieczonej bądź suszonej.
Czytaj więcejPapryka jako przyprawa dotarła do Europy dwoma drogami – jako „pieprz turecki” ze Wschodu i jako pieprz „indyjski lub indiański” wraz z Kolumbem z Ameryki.
Czytaj więcej