Papryki

Chili w płatkach

suszone

To suszone i pokruszone owoce papryki chili, które nadają potrawom intensywny i pikantny smak. Już niewielka ich ilość wystarczy, by nadać ostry  smak potrawie. Płatki chili uwalniają najwięcej smaku pod wpływem temperatury, zatem należy dozować je ostrożnie w potrawach gotowanych, pieczonych oraz duszonych. Płatki chili są nie tylko smaczne, ale też stanowią ciekawy dodatek wizualny i dekoracyjny. Używane są w domowych kuchniach, jak również restauracjach.

Gramatura: 10 g

Czy wiesz, że...

Chili w płatkach warto dodawać do gotowania na samym początku, tak by stopniowo uwalniały swoją ostrość.  Aby uwolnić więcej smaku i aromatu, ale przede wszystkim zmienić ich strukturę, można rozgnieść je w moździerzu. Można tworzyć z ich dodatkiem ciekawe mieszanki przypraw, rozgniatając je w moździerzu z innymi całymi przyprawami Prymat, takimi jak jak goździki całe, kardamon, anyż lub pieprz ziarnisty.

Zastosowanie

Mają bardzo wszechstronne zastosowanie – pasują zarówno do mięs, jak i warzyw. Można nimi posypać również grillowane sery, na przykład camembert lub halloumi. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie z ich dodatkiem finezyjnych deserów czekoladowych.

Zarządzaj plikami cookies