Musztarda o ostrzejszym smaku
Polubią ją zwolennicy ostrzejszych smaków. Jej pikantny charakter podkreśli smak potraw! Szczególnie pasuje do kiełbas i mięs grillowanych. Świetnie smakować będzie także jako towarzyszka wszelkiego
Czytaj więcejMusztarda sarepska Prymat to propozycja dla miłośników intensywnych, ostrych smaków. Jest też jednym z najchętniej wybieranych rodzajów musztardy w Polsce. Odznacza się wyraźną, gruboziarnistą strukturą, umiarkowanie ostrym smakiem i intensywnym aromatem. Zawiera wyraziste w smaku ziarna specjalnie wyselekcjonowanej gorczycy białej oraz czarnej. Już niewielka ilość musztardy sarepskiej Prymat potrafi odmienić i wzbogacić smak klasycznych potraw. Sprawdza się m.in. w roli marynaty, jako baza do sosów musztardowych oraz jako samodzielny sos do kanapek.
Gramatura: 180 g
Musztarda to obecnie – tuż obok ketchupu – jeden z najpopularniejszych zimnych sosów, które wykorzystuje się do wzbogacania smaku potraw. Zanim jednak trafiła na polskie stoły, musiała przebyć bardzo długą drogę. Choć na naszych ziemiach musztarda pojawiła się dopiero w okresie wojen napoleońskich, jej wybitny smak znano i doceniano już w czasach starożytnych. Pełniła wtedy dwojaką funkcję – dodatku do potraw oraz lekarstwa na różnorodne schorzenia. Pomimo tego, że współcześnie jest łatwo dostępna, w dawnych czasach stanowiła swego rodzaju rarytas, na który pozwolić mogły sobie wyłącznie osoby dobrze sytuowane. Początkowo nie wiedziano też, jak „obchodzić się” z musztardą. Dlatego też zamiast serwować ją do dań głównych, do mięs i wędlin, podawano ją… dopiero po obiedzie i jedzono łyżeczkami jako samodzielny, wytrawny deser. Jeśli wierzyć anegdocie to na jednym z przyjęć obecny był Napoleon, który doskonale orientował się w zastosowaniu musztardy. Widząc, że podawana jest ona po posiłku, oburzył się i zakrzyknął musztarda po obiedzie! Do dnia dzisiejszego zwrot ten odnosi się do sytuacji, w której coś dzieje się za późno.
Musztarda sarepska Prymat stanowi nie tylko doskonały dodatek do mięs pieczonych, grillowanych i wędlin. Warto wykorzystać ją jako składnik marynaty. Dzięki niej mięso nabierze charakteru, a jednocześnie będzie delikatne i kruche. Nie wahajcie się przed dodaniem odrobiny musztardy do ulubionej sałatki, aby nadać jej wyrazistego smaku. Na bazie musztardy sarepskiej można przyrządzać zimne i ciepłe sosy, które świetnie sprawdzą jako dodatek do deski serów, selekcji wędlin i warzyw. Musztarda sarepska Prymat znakomicie sprawdza się jako dodatek do sosu tatarskiego. Ogórki kiszone z dodatkiem musztardy, również nie mają sobie równych. To jednak nie wszystko bowiem musztarda świetnie koresponduje także z rybami. Sałatka śledziowa, smażony karp, kotlety rybne, to potrawy, które śmiało można przyrządzić z udziałem musztardy sarepskiej Prymat.
Polubią ją zwolennicy ostrzejszych smaków. Jej pikantny charakter podkreśli smak potraw! Szczególnie pasuje do kiełbas i mięs grillowanych. Świetnie smakować będzie także jako towarzyszka wszelkiego
Czytaj więcej