Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPolubią ją zwolennicy ostrzejszych smaków. Jej pikantny charakter podkreśli smak potraw! Szczególnie pasuje do kiełbas i mięs grillowanych. Świetnie smakować będzie także jako towarzyszka wszelkiego rodzaju wędlin i serów. Jej wyrazisty smak to efekt unikatowego połączenia ziaren gorczycy białej i czarnej, a także dodatku przypraw.
W wielu językach na słowo musztarda tożsame jest ze słowem gorczyca. Dobra jakościowo, wyselekcjonowana gorczyca, to kwintesencja jednego z najbardziej ulubionych smaków ludzkości.
Musztardę sarepską kochamy za intensywny, podbarwiony pikanterią smak i gruboziarnistą strukturę. I za to, że w kilka sekund potrafi odmienić danie i sprawić, że ma ciekawy, bardzo konkretny smak. Musztarda sarepska nieprzypadkowo tak dobrze smakuje nam ze smażoną kiełbasą bądź grillowanymi żeberkami lub karkówką.
Musztarda sarepska jest także świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów, którymi urozmaicamy mięsa czy sałatki. Na jej bazie przyrządzić można marynatę, dzięki której mięso zyska nie tylko musztardowy posmak, ale także będzie bardziej kruche.
Do obiadu i po obiedzie
Musztarda to jedna z najstarszych przypraw. Używano jej już w starożytnej Grecji i Rzymie. Początkowo należała do towarów luksusowych, bardzo drogich, a delektowały się nią jedynie klasy wyższe. O jej rozlicznych właściwościach leczniczych krążyły prawdziwe legendy.
Według dawnej literatury kulinarnej początkowo serwowano ją jako samodzielne danie, nie zaś jako aromatyczny sos służący do podnoszenia smaku potraw. Na ziemie polskie musztarda dotarła w czasie wojen napoleońskich i kompletnie nie wiedziano, w jaki sposób ją spożywać. Na stołach wielu zamożnych osób pojawiała się wówczas w postaci deseru, a ucztujący spożywali ją łyżkami. Istnieje anegdota, że podczas jednego z takich przyjęć Napoleon doskonale obeznany z musztardą, zakrzyknął pełen oburzenia: „Ależ to musztarda po obiedzie!”.
W musztardzie rozsmakowali się wszyscy i w bardzo szybkim tempie dostępna stała się dla powszechnie, dla każdej warstwy społecznej. Bardzo szybko stało się jasne, do czego i jak ją spożywać i podawać. Każdy z degustujących wiedział po prostu, w jakiej formie sos ten najlepiej mu smakuje. Wielu ludzi tak inspirowało się możliwościami, jakie oferowała gorczyca, że zaczęto tworzyć coraz to nowe przepisy na nią. W Polsce obecnie znamy około kilkunastu rodzajów musztardy, lecz na całym świecie istnieje ich jednak aż 4 tysiące!
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej