Czy wiesz, że...
Musztarda zajmuje bardzo ważne miejsce w wielu kuchniach świata. Historia tej przyprawy jest długa i ciekawa, a rozpoczyna się już w starożytnym Rzymie. Choć w podstawowej wersji musztardy ziarna gorczycy były drobno ucierane z dodatkiem octu, szybko zaczęto eksperymentować z innymi dodatkami, które wzbogacały jej smak. Dodawano do niej między innymi soki owocowe, oliwę, rozmaite zioła czy miód. W Polsce przyprawa pojawiła się na przełomie XVIII i XIX wieku. Szybko zyskała uznanie i na stałe wpisała się w tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jedną z najpopularniejszych odmian jest właśnie musztarda czeska. Jej smak jest przewrotny, podobnie jak język naszych sąsiadów. Tak jak czeskie słowo čerstvý po polsku oznacza świeży, tak nasz chytrý (pol. mądry) sąsiad miał nápad (pol. pomysł) i stworzył musztardę, która jest jednocześnie słodka i ostra.
Zastosowanie
Musztarda czeska Prymat, podkreśli i uczyni bardziej wyrazistą każdą potrawę, do której ją dodamy. Dzięki niej marynowane mięso będzie kruche i zarazem soczyste. Znakomicie podkreśla smak sałatek. Musztarda czeska Prymat jest niezastąpiona podczas komponowania sosów kanapkowych. Sprawdzi się jako dodatek do deski serów i talerza warzywnych przekąsek. Jej wyjątkowy smak zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych smaków. Na jej bazie można stworzyć np. oryginalny sos musztardowo-miętowy. Jesienią będzie idealnym składnikiem różnorodnych przetworów warzywnych. Po musztardę czeską warto również sięgnąć przygotowując golonkę, pieczony boczek, a nawet wytrawne wypieki. Oczywiście pasuje też do wszelkiego rodzaju kiełbasek na gorąco – np. franfurterek czy parówek. To musztarda, dzięki której przygotowywane posiłki nabiorą jeszcze więcej smaku!