Czy wiesz, że...
Podstawowym elementem musztardy są ziarna gorczycy białej lub czarnej. Musztarda znana była już w czasach starożytnych. Stosowano ją zarówno jako lekarstwo, jak i przyprawę. Receptura nie zaginęła w mrokach średniowiecza, a w XIV wieku upowszechniła się nawet profesja musztardnika. To dzięki papieżowi Janowi XXII, który chcąc znaleźć posadę dla swego bratanka, mianował go swoim osobistym specjalistą od musztardy. Od tej pory musztarda pojawiała się w coraz to nowych wariantach smakowych. Wszystko po to, by zaspokoić podniebienia smakoszy.
Zastosowanie
Musztarda miodowa Prymat jest doskonałym dodatkiem do sałatek i sosów. Sprawdzi się zarówno w połączeniu z daniami podawanymi na ciepło, jak i na zimno. Doskonale smakuje jako dopełnienie dań z grilla, np. smażonej karkówki czy kiełbas. Dobrym pomysłem jest także wzmocnienie smaku kanapek czy burgerów właśnie musztardą miodową.