Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejNie ma nic smaczniejszego niż soczysta kiełbaska z grilla z dodatkiem delikatnie pikantnej musztardy. To ona ożywia smak każdego mięsa, pobudza kubki smakowe, ale także – co pewnie nie każdy wie – przyspiesza spalanie posiłku. Dlatego musztardy nie ma co sobie żałować. Wręcz przeciwnie, powinniśmy dodawać ją do wszystkich mięs smażonych, pieczonych na grillu czy ruszcie.
Pyszne jedzenie na świeżym powietrzu
Kiedy popołudnia i wieczory stają się cieplejsze, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu, delektując się upieczonym na grillu mięsiwem. Zapachy roztaczają się tak apetyczne, że nawet osoby dbające o dietę, skuszą się na małe grillowe co nieco. Nic dziwnego – grill jest jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu z przyjaciółmi lub rodziną. Sprzyja, kosztowaniu doskonałego jedzenia oraz rozmowom do białego rana. Przeważnie, jemy mięso z grilla z dodatkami wzbogacającymi smak jedzenia. Jednak, aby nadać grillowanej, np. karkówce pyszny smak, należy ją wcześniej zamarynować. Dobrze dobrane przyprawy do marynaty, podkreślą naturalne walory mięsa. Po co najmniej godzinnym leżakowaniu, mięso można smażyć nad rozgrzanym brykietem. Idealnie usmażony kawałek mięsa potrzebuje już jedynie apetycznego sosu, co będzie gwarancją ostatecznego efektu. Wyjątkowa kompozycja smaków, otaczająca mięsny kawałek to przysłowiowa „kropka nad i” podczas grillowej uczty. Gdy ręce są zajęte talerzami z gorącym mięsem, jeszcze mocniej docenimy wygodne opakowanie PET. Jest bardzo funkcjonalne, ponieważ, wystarczy ścisnąć plastikowe pakowanie, by nałożyć sobie porcję lub dwie na talerz pełen smakołyków.
Musztarda dobra na wszystko
Na stole, przy którym wspólnie spotykamy się, usmażone mięso, obowiązkowo stoi musztarda o apetycznym kolorze, z drobinkami rozdrobnionych ziaren gorczycy białej i czarnej. I to właśnie te maleńkie ziarna są wartościowe dla naszego układu pokarmowego. Dzięki gorczycy, każda karkówka, kiełbaska czy skrzydełka – nie są tak bardzo kaloryczne, ponieważ gorczyca przyspiesza trawienie. Wszyscy zwolennicy lekkiej pikanterii w swoich daniach powinni używać musztardy grillowej lekko ostrej. Jest to dobry sposób, gdy nie było czasu na wykonanie marynaty, albo na leżakowanie mięsa w lodówce. Taka musztarda doda intensywnego smaku potrawom z grilla, dzięki starannie dobranym przyprawom, które budują wspaniały smak i aromat.
Musztarda grillowa nadaje się nie tylko jako smaczny sos do kiełbasek. Warto nią wzmocnić smak marynat oraz dań smażonych i pieczonych. Jeśli chcecie, możecie też przygotować z musztardy sos vinaigrette – jego konsystencja i smak doda wyrazu każdej sałatce.
Kulinarny Hack life
Czasem nie zdajemy sobie sprawy z właściwości niektórych produktów spożywczych. Warto zapoznać się z ciekawostkami, dzięki którym dowiecie się, jak bardzo pomocna jest musztarda.
Mimo tego, że musztarda może mieć wiele zastosowań, najbardziej popularna i chętnie używana jest do grillowanych mięs. Pasuje zarówno do dobrze wypieczonej karkówki, jak i obłędnie wysmażonych kiełbasek.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej