Czy wiesz, że...
Głównymi składnikami musztardy są ziarna gorczycy. Jej smak, kolor i konsystencja zależą między innymi od użytego do produkcji rodzaju gorczycy oraz stopnia jej zmielenia. To jednak nie wszystko. Musztarda jest bardzo wdzięcznym produktem do kulinarnych eksperymentów i znakomicie łączy się z różnorodnymi dodatkami. Miód, piwo, ostre papryczki, warzywa, to tylko kilka przykładów z bogatej gamy dodatków, które stosuje się aby uzyskać niepowtarzalny smak i aromat tego sosu. W kuchni chińskiej oraz brytyjskiej spotkać można musztardę w formie proszku, a za charakterystyczny kolor i smak musztardy w amerykańskich hot-dogach odpowiada miód i kurkuma. Polacy, podobnie jak większość narodów pokochali musztardę, która na stałe weszła do kanonu niezbędnych produktów w każdej kuchni.
Zastosowanie
Musztarda jalapeño Prymat, super ostra i wyrazista, dedykowana jest szczególnie tym osobom, które uwielbiają mocno przyprawione potrawy, ale nie tylko. Można ją wykorzystać na znacznie więcej sposobów niż jako zimny dodatek do mięs z grilla lub gotowanych kiełbasek. Marynaty do mięs i sosy sałatkowe to dwa klasyczne zastosowania musztardy. Jej ostry smak świetnie podkreśli smak mięsa na burgery lub nada pikanterii gulaszom. Musztarda jalapeño Prymat nie tylko odmieni smak kanapek, ale sprawdzi się również jako dodatek np. do łososia na ostro. Klasyczne kotlety schabowe z dodatkiem tego ostrego sosu zachwycą na nowo swoim niebanalnym smakiem. Zawarte w niej papryczki jalapeño pozwolą odmienić smak pasztetów, nadać wyrazistości potrawom na bazie jajek, a także będą ciekawym dodatkiem do deski serów.