Klasyczna musztarda
Delektowali się nią już Starożytni Rzymianie i Grecy. Wiedza o niej stopniowo rozprzestrzeniała się po całym świecie, docierając do każdego zakątka i wszędzie pozostawiając miłośników jej
Czytaj więcejMusztarda delikatesowa Prymat wytwarzana jest z ziaren gorczycy białej. Charakteryzuje ją łagodny, powszechnie lubiany smak oraz delikatna, kremowa konsystencja. Pierwsze musztardy wytwarzane były poprzez połączenie kruszonych ziaren gorczycy z młodym, niesfermentowanym winem. To właśnie od latyńskiej nazwy winogronowego moszczu („mustum”) pochodzi nazwa – musztarda.
Gramatura: 185 gW Polsce musztarda znana jest od czasów wojen napoleońskich i w początkowym okresie spożywana była błędnie jako deser. Stąd też wzięło się stosowane do dzisiaj powiedzenie „musztarda po obiedzie”. Znana była już w czasach starożytnych. Stosowano ją zarówno jako lekarstwo, jak i przyprawę. Pitagoras polecał musztardę jako antidotum na ukąszenia skorpionów. W Starożytnym Rzymie lekarze stosowali ziarna gorczycy na bólów zębów, do zwiększenia apetytu, oczyszczania zatok, a nawet jako środek zapobiegający odmrożeniom. Jedną z tradycyjnych potraw serwowanych w Holandii i Belgii jest zupa musztardowa. Największą popularność musztarda zdobyła w kulinariach i w obecnych czasach produkowana jest w kilkudziesięciu odmianach, z różnorodnymi dodatkami. Musztarda stosowana jest jako przyprawa na całym świecie.
Musztarda delikatesowa Prymat to jeden z ulubionych wariantów smakowych z naszej oferty. Przez swój delikatny smak wykorzystywana jest często jako składnik sosów do sałatek. Jako samodzielny sos stosowana jest do urozmaicenia smaku hot-dogów, zapiekanek czy burgerów. Dodana do marynaty sprawi, że mięso będzie bardziej kruche, natomiast dodana do sosu, zapobiegnie jego zważeniu. Musztarda delikatesowa Prymat jest uniwersalnym dodatkiem do potraw, pasuje w zasadzie do każdego rodzaju mięsa. Można z jej udziałem przygotowywać dania z drobiu, wieprzowiny, jagnięciny, a także ryb. Świetnie łączy się z warzywami, doskonale komponuje z serami, stosuje się ją również jako dodatek do wytrawnych wypieków.
Delektowali się nią już Starożytni Rzymianie i Grecy. Wiedza o niej stopniowo rozprzestrzeniała się po całym świecie, docierając do każdego zakątka i wszędzie pozostawiając miłośników jej
Czytaj więcej