Klasyczna musztarda

Delektowali się nią już Starożytni Rzymianie i Grecy. Wiedza o niej stopniowo rozprzestrzeniała się po całym świecie, docierając do każdego zakątka i wszędzie pozostawiając miłośników jej charakterystycznego smaku. Także w naszym kraju. Dzisiaj śmiało można powiedzieć, że niezależnie od okazji, króluje na każdym polskim stole. Musztarda to jeden z najpopularniejszych zimnych sosów, który dodajemy głównie do różnego rodzaju mięs i wędlin.

Bogactwo musztard Prymat

Musztarda delikatesowa Prymat to jeden z najbardziej klasycznych rodzajów tego sosu. Powstaje z okrągłych i twardych nasion gorczycy białej - najłagodniejszej odmiany gorczycy. Charakteryzuje ją bardzo subtelny i delikatny smak. Dzięki kremowej konsystencji idealnie nadaje się do poprawiania smaku wędlin i mięs pieczonych. Może być także używana jako składnik sosu vinegrette oraz różnego rodzaju marynat i dipów. Musztarda delikatesowa spotka się z uznaniem każdego fana musztardy, ale szczególnie takiego, który nie przepada za ostrymi smakami. Jej łagodność sprawia, że jest lubiana także przez dzieci. Dlatego też bywa częstym przysmakiem kanapkowym lub dodatkiem do parówek.

Czy wiesz, że?

- Nazwa gorczyca pochodzi od nazwy niesfermentowanego wina „must”, z którym mieszano zmielone ziarenka gorczycy.

- Znane powiedzenie „musztarda po obiedzie” jest związane z anegdotą. Musztarda dotarła na ziemie polskie w czasie wojen napoleońskich. Nie wiedziano wówczas, w jaki sposób ją spożywać. Na wielu szlacheckich stołach pojawiała się zatem na końcu biesiady, a ucztujący jedli ją łyżkami jak deser. Zgodnie z legendą podczas jednego z takich przyjęć Napoleon, doskonale zaznajomiony ze spożywaniem sosu, wykrzyknął z oburzeniem: „Ależ to jest musztarda po obiedzie!”.

- Na świecie istnieje 4 tysiące rodzajów musztard, z czego w Polsce znane jest zaledwie kilkanaście.

Więcej artykułów

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem