Niezwykła moc wanilii
Wanilia jest wśród miłośników słodkości zdecydowanym numerem jeden na liście ulubionych przypraw. Jej niepowtarzalny ciepły intensywny korzenny aromat ma niesamowitą moc.
Czytaj więcejDesery stanowią przyjemne dopełnienie pełnowartościowych posiłków. Do ich przyprawiania najczęściej używana jest wanilia dzięki swojemu niepowtarzalnemu, słodkiemu, intensywnemu aromatowi i charakterystycznemu smakowi. Wraz z cukrem wchodzi w skład unikalnej przyprawy: Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat.
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat jest ciekawym dodatkiem do słodkich potraw kuchni polskiej, a przede wszystkim ciast i deserów. Zawartość wanilii w mieszance sprawia, że przyprawa podkreśla smak dania w subtelny sposób. Jej zapach będący połączeniem słodyczy z lekką, pikantną nutką, jest niezwykle trwały i wyczuwalny w daniu. Wanilii nie można pomylić z żadnym innym aromatem i już niewielka ilość przyprawy dodana do deseru sprawia, że dookoła wyczuwalna jest jej charakterystyczna woń. Wanilia ma również miłą dla oka barwę — od ciemnobrązowej do czarnej — oraz przyjemny, łagodny i słodkawo-korzenny smak. Dzięki temu z powodzeniem możemy jej używać do wielu słodkich potraw, w których dodatek wanilii jest zauważalny poprzez niewielkie, czarne drobinki. Jako, że wanilia jest bardzo wszechstronnym dodatkiem, dobrze komponuje się zarówno z wieloma przyprawami, jak i różnymi składnikami słodkich dań — od owoców po czekoladę. W formie sproszkowanej połączona z cukrem jest bardzo wygodna w użyciu. Co ciekawie wanilia sproszkowana im jest starsza, tym przyjemniejszy ma smak i zapach.
Gramatura: 10 gCzy wiesz, że wanilia, obok szafranu i kardamonu, to trzecia najdroższa przyprawa na świecie? Proces wydobywania zapachu z lasek wanilii trwa nawet kilka miesięcy. Aztekowie używali tego cennego i odurzającego aromatu do przyprawiania królewskich napojów na bazie kakao i miodu.
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat nadaje naszym deserom lekkości połączonej z nutą świeżości i oryginalności. Cukier z wanilią idealnie sprawdza się jako składnik ciast, tortów, sałatek owocowych, puddingów, budyniów, musów i kremów. Jest też świetnym dodatkiem deserów lodowych i słodkich posiłków na bazie bitej śmietany. Oprócz tego mieszanką cukru z wanilią warto również aromatyzować kawę, czekoladę na gorąco i na zimno oraz kakao. Doprawiony tą przyprawą napój może być spożywany samodzielnie lub stanowić świetne uzupełnienie tradycyjnego deseru.
Wanilia jest wśród miłośników słodkości zdecydowanym numerem jeden na liście ulubionych przypraw. Jej niepowtarzalny ciepły intensywny korzenny aromat ma niesamowitą moc.
Czytaj więcej