Mieszanki przypraw - słodkie
Cukier ze skórką cytryny
do ciast i deserów
Skórka z cytryny to dodatek do słodkich przysmaków cieszący się na świecie dużym i zasłużonym uznaniem wśród kucharzy i smakoszy. Natomiast Cukier ze skórką z cytryny do ciast i deserów Prymat jest orzeźwiającą przyprawą powszechnie wykorzystywaną do przygotowywania ciast, deserów i napojów.
Cukier ze skórką z cytryny do ciast i deserów Prymat to połączenie cukru z rozdrobnioną skórką otartą z cytryny. Skórka z cytryny jest lekko cierpka, ale jednocześnie orzeźwiająca, dlatego mieszanka ma bardzo charakterystyczny smak: słodki z lekko kwaskowatą, cytrusową nutą. Dzięki takiemu nieoczywistemu połączeniu desery doprawione tą przyprawą nabierają świeżości i stają się bardziej orzeźwiające. Dodawanie jej do słodkich dań jest ciekawą propozycją na letnie, upalne dni. Cukier w mieszance ma bardzo drobną granulację, jest koloru białego z widocznymi ciemniejszymi i grubszymi, jasnobrązowymi cząstkami otartej z cytryny skórki. Skórka cytryny połączona z cukrem sprawia, że cały jej bogaty smak i aromat przejdzie do przygotowywanej potrawy i wspaniale uzupełni słodycz. Poza tym forma przyprawy 2 w 1 jest bardzo wygodna, nie musimy tracić czasu na mieszanie cukru i dodawanie do niego dodatkowo startej skórki z cytryny.
Gramatura: 15 gCzy wiesz, że...
Czy wiesz, że wykorzystywanie cytrusów w gotowaniu zawdzięczamy Włochom? Zaczęli oni używać nie tylko miąższu i soku tych owoców, ale też skórki z cytryn i pomarańczy. Natomiast sama cytryna jest klasyfikowana jako zmieniona jagoda.
Zastosowanie
Cukier ze skórką cytryny Prymat może stanowić dodatek do wielu deserów przyrządzanych samodzielnie w domu — idealnie sprawdza się jako składnik rozmaitych ciast, szczególnie serników i babek, tortów, sałatek owocowych, puddingów, budyniów, musów, kremów, lodów i sorbetów. Oprócz tego mieszankę Cukru ze skórką cytryny Prymat możemy również dodawać do orzeźwiających napojów, polecanych zwłaszcza w okresie letnim. Jest zatem świetnym uzupełnieniem smaku lemoniady, granity czy domowej oranżady. Nietypowym zastosowaniem tej słodko-kwaśnej przyprawy jest dodanie jej do sosu vinaigrette. W połączeniu z oliwą, solą i pieprzem, ewentualnie z musztardą, kwaśny smak skórki z cytryny zwieńczy całą kompozycję, natomiast cukier złagodzi ostrość wszystkich składników.