Idealny do deserów, ale i dziczyzny
Cynamon mielony ma bardzo charakterystyczny smak i zapach – głęboki i korzenny, które ciężko pomylić z inną przyprawą. W Polsce jest głównie kojarzony ze słodkimi akcentami potraw
Czytaj więcejDesery są przyjemnym dopełnieniem obiadów, a doprawione cynamonem stanowią prawdziwą ucztę dla naszego podniebienia. Cynamon, będący składnikiem mieszanki Cukru z cynamonem do ciast i deserów Prymat, to przyprawa wszechstronna, chętnie stosowana w wielu różnych kuchniach świata. Jego niepowtarzalny aromat nadaje potrawom i deserom wyjątkowy akcent. Obok imbiru jest jedną z najczęściej używanych przypraw, zwłaszcza jesienią i zimą.
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat to połączenie cukru białego z suszonym cynamonem. Przyprawa ma przyjemną dla oka, delikatnie brązową barwę. Dzięki temu doprawione nią słodkie przysmaki nabierają charakterystycznego koloru. Cynamon formie sproszkowanej powstaje z wysuszonej, drobno zmielonej kory drzewa cynamonowego. Odznacza się korzennym i słodkawym aromatem oraz lekko palącym smakiem, jednocześnie jest na tyle delikatny, że możemy go użyć do wielu słodkich potraw. Dzięki połączeniu pikanterii i słodyczy desery z dodatkiem Cukru z cynamonem do ciast i deserów Prymat nabierają wyjątkowego smaku z nutą korzennego, orientalnego aromatu. Cynamon jest wszechstronną przyprawą, która bardzo dobrze komponuje się też z anyżem, imbirem i miodem, co sprawia, że możliwości jego zastosowania w kuchni są niemal nieograniczone. Cynamon w połączeniu z cukrem, stanowi zgrany duet, który z pewnością znajdzie swoje zastosowanie w każdej kuchni.
Gramatura: 15 gCynamon należy do najstarszych przypraw świata. Wzmianki o tej przyprawie pojawiły już się około 2800 lat p.n.e. w księdze zielarskiej jednego z chińskich cesarzy. O cynamonie można przeczytać również w Biblii, gdzie opisywany jest jako jeden ze składników oleju do namaszczania Arki. W starożytnym Egipcie sporządzano z niego kadzidła. Do Europy sprowadzili go kupcy feniccy i arabscy, którzy do XVI w. posiadali monopol na handel cynamonem, potrafiąc po mistrzowsku zatajać jego pochodzenie przed kolejnymi odbiorcami. W roku 1636 Holendrzy wywieźli cynamonowca z wyspy Cejlon i rozpoczęli jego uprawę. Poza Sri Lanką, cynamon uprawiany jest także w Indiach, Brazylii, Indonezji, na wyspach Morza Karaibskiego i Oceanu Indyjskiego. Cynamon jest jedyną przyprawą, którą otrzymuje się z kory rośliny. Gałęzie drzewa lub krzewu cynamonowego obcina się, kiedy osiągną grubość około 3 centymetrów. Po zdrapaniu nożem nieużytecznej kory zewnętrznej, ukazuje się cenna kora wewnętrzna. Nacina się ją wzdłuż gałęzi, a potem w poprzek dwoma okrężnymi nacięciami. Oddzielony od gałęzi kawałek kory zostaje zwinięty w rulon i wysuszony. W ten sposób otrzymuje się tzw. laski cynamonu.
Czy wiesz, że cynamon jest najstarszą i jedną z najpopularniejszych przypraw świata? W dawnych czasach uważano go za silny afrodyzjak i wierzono, że noszenie przy sobie kawałka tej korzennej przyprawy oddala choroby.
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat możemy wykorzystać jako składnik muffinów, ciast i ciasteczek, takich jak piernik, a także różnego rodzaju tortów, zarówno tych owocowych, jak i czekoladowych. Jest też świetnym dodatkiem do deserów lodowych i na bazie bitej śmietany, budyniów, puddingów oraz rozmaitych słodkich dań inspirowanych kuchnią orientalną. Jednak to nie wszystko, ponieważ mieszankę cukru z cynamonem wykorzystamy również jako idealny dodatek do napojów, które bardzo dobrze komponują się z deserami, na przykład: likieru, ponczu, sangrii czy grzanego wina.
Cynamon mielony ma bardzo charakterystyczny smak i zapach – głęboki i korzenny, które ciężko pomylić z inną przyprawą. W Polsce jest głównie kojarzony ze słodkimi akcentami potraw
Czytaj więcej