Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejWanilia jest wśród miłośników słodkości zdecydowanym numerem jeden na liście ulubionych przypraw. Jej niepowtarzalny ciepły intensywny korzenny aromat ma niesamowitą moc, która sprawia, że wszystkie przyrządzane smakołyki zyskają jeszcze lepszy smak i niepowtarzalny zapach. Wprost niewyobrażalne jest to, aby pudding czekoladowy, masa do tortu, sos do lodów i rozmaite wypieki mogły obejść się bez dodatku wanilii.
Tuż obok kardamonu i szafranu – wanilia zaliczana jest do najdroższych przypraw na świecie. Jej wysoka cena związana jest przede wszystkim z długim procesem przygotowania do użycia. Owoce wanilii zbiera się jeszcze zielone i niedojrzałe. Wówczas są jeszcze bezwonne, a swój wyjątkowy zapach zyskują dopiero po długim okresie fermentacji.
O tym jak wymagającą rośliną jest wanilia, przekonali się Holendrzy, którzy po przywiezieniu jej z ojczyzny – Meksyku i zasadzeniu – przeżyli prawdziwe rozczarowanie. Chociaż roślina rozwijała się i kwitła, to jednak upragniony i wyczekiwany owoc nie pojawiał się. Powód był bardzo prosty. W Meksyku nie brakowało insektów, które dbały o jej zapylenie, natomiast w pozostałych krajach konieczne okazało się sztuczne zapylanie kwiatów. To dzięki temu odkryciu dzisiaj wanilia jest uprawiania także w innych zakątkach świata.
Czy wiesz, że…?
- Wanilia była stosowana już przez Azteków do aromatyzowania ich popularnego drinku xocolatl – powstającego z połączenia ziaren kakao, miodu i wanilii.
- Wanilia pozytywnie wpływa na poprawę trawienia oraz zwiększenie apetytu.
Wanilia ma nieograniczone zastosowanie w kuchni. Aby wydobyć jej ekstrakt należy przeciąć jej laskę wzdłuż ostrym nożem, co pozwoli dostać się do jej aromatycznego miąższu.
Powszechnie wanilia wykorzystywana jest dla wzmocnienia smaku i aromatu większości deserów, sosów, lodów czy wypieków. Warto jednak sięgnąć po nią również do przyprawienia wytrawnych rarytasów. Idealnie wprost harmonizuje się z owocami morza oraz rybami. Należy jedynie pamiętać o tym, aby użyć jej w rozsądnych ilościach, które pozwolą podkreślić naturalne walory produktów, równocześnie ich dominując nad potrawą.
Duet doskonały
Połączenie czekolady i wanilii daje świetny efekt! Dlatego warto do przyrządzanych czekoladowych puddingów dodać jej niewielką ilość.
Wanilię warto łączyć z innymi przyprawami charakteryzującymi się korzennym bukietem zapachów, w tym m. in. kardamonem, cynamonem czy goździkami.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej