Czy wiesz, że...
Cebula ze względu na to, że jest znana już od ponad 5000 lat, uznawana jest za jedną z najstarszych roślin warzywnych, które są uprawiane przez człowieka. Z Azji Środkowej trafiła prawdopodobnie do Chin. Do Europy przywiozły ją dopiero legiony rzymskie. Współcześnie uprawia się ją na globalną skalę we wszelkich zakątkach świata. Ze względu na jej intensywny smak jest jednym z podstawowych składników w kuchniach całego świata.
Zastosowanie
Cebula suszona Prymat ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Wykorzystuje się ją do sznycli, pieczeni, gulaszów, zup jarzynowych, drobiu, ryb, dziczyzny, hamburgerów, hot dogów, potraw z jaj, a także sosów. Możemy dodawać ją do wszelkich kanapek, sałatek, a także dań z ziemniaków. Cebulę suszoną można dodać do wszystkich dań w których cebula świeża znalazłaby swoje smakowe zastosowanie. Cebula suszona sprawi, że danie do którego zostanie dodana nabierze pożądanej ostrości i słodkości. Przed przygotowywaniem marynaty z jej dodatkiem, np. do pieczonych warzyw, np. ziemniaków lub warzyw korzeniowych, smażonych lub pieczonych mięs i ryb, warto połączyć ją z wodą, olejem lub oliwą.