Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
Czytaj więcejNiegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza, głównie dzięki powrotowi do łask domowych wypieków oraz serów. To roślina, której nasiona o czarnej, intensywnej barwie służą za przyprawę – najczęściej są one suszone w całości lub mielone. Ze względu na kolor bywa też zwana czarnym kminkiem. Jej aromat jest lekko orzechowy, cierpki, z nutą oregano. Czarnuszka nasiona Prymat odznacza się korzennym, lekko gorzko-pikantnym smakiem, pośrednim między smakiem maku a pieprzu. Co ciekawe, mieloną czarnuszką można zastąpić pieprz czarny.
Gramatura: 20 gCzarnuszka była znana już w starożytnym Egipcie, gdzie zwano ją złotem faraonów.
Jest znana jako dodatek do pieczywa. Równie popularna do białego sera – korycińskiego lub koziego, jak i jogurtu naturalnego. Można nią doprawić także twarożek. Pasuje do potraw z jaj – doskonała do omletu, pasty jajecznej, jajecznicy.
Czarnuszka jest popularnym dodatkiem do domowego pieczywa, chleba, bułek. Pasuje też do wypieków z ciasta francuskiego.
Podkreśli smak takich mięs jak baranina, jagnięcina, dziczyzna czy drób. Można ją dodać do gołąbków czy kotletów mielonych. Jest często stosowana jako dodatek do panierki – wzbogaca jej smak. Pasuje do takich warzyw jak kapusta i cukinia, również warzyw pieczonych. Świetna do surówek i sałatek.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
Czytaj więcej