Włoskie przyprawy w polskiej kuchni
Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
Czytaj więcejOregano suszone Prymat jest idealną przyprawą do warzyw, serów, ryb i owoców morza. Z powodzeniem dodaje się ją do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Oregano należy do podstawowych przypraw cieszących się powszechnym uznaniem kuchni: włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Czemu zawdzięczamy tak intensywny, ziołowy aromat tej przyprawy? Oczywiście olejkowi eterycznemu, który jest na tyle charakterystyczny i wyrazisty, że trudno jest sobie wyobrazić pyszne włoskie spaghetti, lasagne, sałatkę caprese czy pizzę neapolitańską bez dodatku oregano! Coraz częściej oregano gości w potrawach kuchni polskiej. Najczęściej jego szczyptą wzbogaca się smak sosów mięsnych, sałatek, mięs czy ryb, by nadać pożądanego, delikatnie ziołowego, korzennego i cytrusowego zarazem posmaku. Oregano jest również jednym ze składników przyprawy Zioła kuchni włoskiej Prymat, gdzie wraz z bazylią, cząbrem, cebulą, czosnkiem, czy natką pietruszki, tworzy wspaniałą kompozycję. Oregano jest nie tylko uzupełnieniem smaku dań, ale również drobnych przekąsek. Wspaniale komponuje się z oliwą i czosnkiem, które razem mogą stanowić dodatek, w którym można zanurzyć kawałek bagietki lub innego ulubionego pieczywa. Taką mieszanką można również przesmarować świeże kromki bagietki i zapiec na kilka minut w piekarniku. Takie przysmaki w formie grzanek idealnie sprawdzą się jako dodatek do zupy krem ze świeżych pomidorów czy ulubionej sałatki.
Gramatura: 8 g
Oregano zwane jest także lebiodką lub dzikim majerankiem. Jest to bylina występująca w Europie i Azji Zachodniej. Należy do roślin wieloletnich i osiąga wysokość do 80 cm. Od czasów starożytnej Grecji znana jest legenda i nazwa tego przyprawowego zioła, która wywodzi się od słów oros – góra i ganos – ozdoba, co oznacza ozdobę góry. Przepięknie pokrywająca wzgórza i rozsiewająca zapach roślina potwierdza jedynie trafne znaczenie tej nazwy. Słodka woń lebiodki wywoływała niegdyś taką sławę, że została uznana za symbol szczęścia przez Afrodytę. Lebiodką wieńczono też nowożeńców. Grecy cenili jej zapach szczególnie po kąpieli, kiedy używano jej jako olejku aromatycznego do masażu czoła i głowy. Przed Grekami natomiast roślinę tę znali starożytni Egipcjanie, doceniając jej właściwości. W wiekach średnich damy wykorzystywały ją do kompozycji florystycznych, słodko pachnących torebek i aromatycznej wody do mycia. Liśćmi pocierano ciężkie dębowe meble i podłogi dla pokrycia ich pachnącą politurą.
Oregano suszone Prymat jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów oraz ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy czy pieczone ziemniaki. Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem oregano. Świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti czy do potraw kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Oregano suszone Prymat służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i owoców morza. Doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa. Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania, najlepiej 10 minut przed ukończeniem przygotowywania potrawy.
Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
Czytaj więcejOregano to jedno z takich ziół, które zdecydowanie lepiej smakuje w wersji suszonej niż świeżej. Jest wówczas znacznie bardziej aromatyczne, a przecież to najważniejsze w przyprawach.
Czytaj więcej