Duże opakowania

Papryka słodka

mielona XL

Papryka słodka mielona Prymat może być używana w kuchni wszechstronnie – do potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu. Jest wyjątkowa ze względu na swój wyrazisty, a jednocześnie słodki smak. Nadaje potrawom wyśmienity aromat, ale też piękną i intensywną barwę. Teraz można ją kupić w dużym, ekonomicznym opakowaniu XL.

Gramatura: 50 g

Czy wiesz, że...

Uprawy papryki należą do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Do jej głównych producentów należą: Indonezja, Meksyk, Hiszpania, Bułgaria, północna Afryka, Ameryka Południowa oraz Węgry. Spożycie papryki jest nieco większe niż spożycie pieprzu. Obecnie istnieje około dwustu odmian papryki. Wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku.

Zastosowanie

Papryka słodka mielona doskonale nadaje się do wszelkich dań mięsnych oraz rybnych, zup, sosów, twarogów i wędlin. Poprawia smak potraw kuchni węgierskiej i włoskiej. Jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz warzyw. Obok mięsa stanowi podstawę gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu. Można ją stosować także jako barwnik do wszelkiego rodzaju sosów, na przykład majonezowych lub śmietanowych.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies