Papryki

Papryka słodka

mielona

Papryka słodka mielona Prymat może być używana w kuchni wszechstronnie – do potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu. Jest wyjątkowa ze względu na jednocześnie ostry i słodki smak. Nadaje potrawom wyśmienity aromat, a także piękną i intensywną barwę.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Uprawy papryki należą do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Jej główni producenci to: Indonezja, Meksyk, Hiszpania, Bułgaria, północna Afryka, Ameryka Południowa oraz Węgry. Spożycie papryki jest nieco większe niż spożycie pieprzu. Jej odmian obecnie możemy naliczyć około dwustu. Wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku.

Zastosowanie

Papryka słodka mielona doskonale nadaje się do wszelkich dań mięsnych oraz rybnych, zup, sosów, twarogów i wędlin. Poprawia smak potraw kuchni węgierskiej i włoskiej. Jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz warzyw. Obok mięsa stanowi podstawę gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu. Można ją stosować także jako barwnik do wszelkiego rodzaju sosów, na przykład majonezowych lub śmietanowych.

Przepisy

z tym produktem

Skrzydełka kurczaka w paprykowej panierce

Średnio Dasz radę 3-4

Grillowana kaszanka z jabłkiem, cebulą i majerankiem

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Warzywne jajka faszerowane

Szybko Łatwe 3-4

Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem

Średnio Dasz radę 3-4

Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

Długo Dasz radę 3-4

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję