Czy wiesz, że...
Nazwa "zioła prowansalskie" pochodzi od bogatego w aromatyczne zioła regionu we Francji zwanego Prowansją. Słynie on z urodzajnych gleb, niezwykłego morskiego klimatu oraz znakomitej kuchni. Mieszanki prowansalskie są kompozycją pachnących, suszonych roślin: rozmarynu, bazylii, tymianku, cząbru ogrodowego, oregano i majeranku. Chociaż w skład tradycyjnej kompozycji nie wchodzi lawenda, to Francuzi często dodają ją do ziół przeznaczonych dla turystów, ponieważ jest to roślina najmocniej kojarząca się obcokrajowcom z Prowansją.
Zastosowanie
Zioła prowansalskie suszone Prymat są niezastąpione do mielonych mięs, farszów i posiłków z grilla. Wieprzowina przyrządzona w marynacie z tą mieszanką nabierze ziołowego aromatu, będzie soczysta, wprost doskonała w smaku. Przyprawa ta to idealny sposób na przyrządzenie drobiu. Podudzia czy skrzydełka z kurczaka w ziołach prowansalskich to doskonała przekąska na grilla. Mieszanką tą możemy też posypać smażone, pokrojone w kostkę filety z piersi kurczaka, a następnie dodać do pachnącej południem sałatki lub ulubionego makaronu.
Kompozycja ziół pomoże w przygotowaniu wykwintnego obiadu z ryby. To bardzo proste – filety z dorsza, pstrąga czy innej wybranej ryby wystarczy skropić sokiem z cytryny, a następnie posypać solą, pieprzem i ziołami. W następnym kroku warto ugotować je na parze czy upiec w piekarniku. Takie danie z powodzeniem poddamy również obróbce cieplnej na grillu tradycyjnym czy elektrycznym.
Produkt jest wybornym zwieńczeniem zup, sałatek, twarogów oraz dipów. Aromatycznym połączeniem są również zioła prowansalskie Prymat z jogurtem naturalnym – stanowią lekką, pyszną omastę do wielu przysmaków. Bardzo często posypujemy nimi pizzę i zapiekanki. Warto spróbować przyprawić nimi także tosty. Są niezastąpione w diecie bezsolnej, nawet dietetyczna potrawa z odrobiną ziół prowansalskich nie będzie mdła. Mogą posłużyć nam w charakterze przyprawy do sałatek, gdyż pasują do ogórków, pomidorów, oliwek, mozzarelli czy różnego rodzajów sałat. Dodaje się je do potraw zarówno przed, jak również po przyrządzeniu.