Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejAromatyczna mieszanka ziół kwitnących w czasie gorących letni dni w słonecznej Prowansji. Skomponowane składniki idealnie ze sobą współgrają, dając rewelacyjny i bardzo przyjemny aromat, który podkreśli charakter nie tylko dań z kuchni polskiej, ale też europejskiej.
Zioła prowansalskie swoją sławę zdobyły dzięki kuchni francuskiej, w której królują nieprzerwanie na pierwszym miejscu wśród przypraw od lat. Francja rozpowszechniła i spopularyzowała je również w innych zakątkach świata. Dzisiaj również w kuchni polskiej są one uważane już za nieodłączny składnik wielu potraw mięsnych czy też np. pieczonych ziemniaków.
Swój niepowtarzalny charakter zioła prowansalskie zawdzięczają aromatycznej kompozycji, w której wszystkie składniki idealnie się harmonizują ze sobą, tworząc wyjątkowy smak. W jej skład wchodzi oregano, które doskonale łączy się z mięsnymi potrawami, tymianek ze swoim pikantnym zapachem czy delikatny cząber gwarantujące lekko gorzkawą nutę. Całość zwieńcza jeszcze sosnowy aromat rozmarynu, a bazylia i rozmaryn wyjątkowy powiew orzeźwienia.
Ciekawe!
Zioła prowansalskie to obowiązkowy składnik dań z okolic basenu Śródziemnomorskiego. Idealnie komponują się z oliwą z oliwek, tworząc smaczną marynatę do fileta z kurczaka czy ryb.
Jeśli jesteście smakoszami pizzy, to przygotowując do niej sos, warto sięgnąć po zioła prowansalskie. W ich składzie jest bazylia i oregano, które doskonale harmonizuje się z pomidorami. Jednak nie powinno ich zabraknąć także przy przygotowaniu rozmaitych sałatek, które z ich dodatkiem nabiorą bardziej wyrazistego charakteru.
Aby móc delektować się wybornym smakiem mięsa mielonego czy potraw z drobiu, również warto pokusić się o ich doprawienie odrobiną ziół prowansalskich. Już ich niewielka ilość sprawia, że dania nabierają niepowtarzalnego charakteru, a serwowane zapiekanki czy inne potrawy kuszą swoim aromatem, zachęcając do zjedzenia kolejnego kawałka.
Czy wiesz, że…
- Zioła prowansalskie wzmagają apetyty i ułatwiają trawienie.
- Warto zioła prowansalskie dodać do pieczonych ziemniaków, w ten sposób podkreślony zostanie ich smak.
-Serwując rozmaite smakołyki grillowe, również warto je wcześniej przyprawić ziołami prowansalskim. Przywołacie w ten sposób śródziemnomorskie smaki.
- Stosowane są powszechnie w diecie bezsolnej.
- Wykorzystaj zioła prowansalskie podczas gotowania zupy cebulowej. Jej efekt to prawdziwa poezja smaku.
- Przygotowując sos do sałatek, można połączyć zioła prowansalskie z oliwą i musztardą.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej