W kuchni francuskiej królują wśród przypraw od lat

Aromatyczna mieszanka ziół kwitnących w czasie gorących letni dni w słonecznej Prowansji. Skomponowane składniki idealnie ze sobą współgrają, dając rewelacyjny i bardzo przyjemny aromat, który podkreśli charakter nie tylko dań z kuchni polskiej, ale też europejskiej.

Zioła prowansalskie swoją sławę zdobyły dzięki kuchni francuskiej, w której królują nieprzerwanie na pierwszym miejscu wśród przypraw od lat. Francja rozpowszechniła i spopularyzowała je również w innych zakątkach świata. Dzisiaj również w kuchni polskiej są one uważane już za nieodłączny składnik wielu potraw mięsnych czy też np. pieczonych ziemniaków.

Swój niepowtarzalny charakter zioła prowansalskie zawdzięczają aromatycznej kompozycji, w której wszystkie składniki idealnie się harmonizują ze sobą, tworząc wyjątkowy smak. W jej skład wchodzi oregano, które doskonale łączy się z mięsnymi potrawami, tymianek ze swoim pikantnym zapachem czy delikatny cząber gwarantujące lekko gorzkawą nutę. Całość zwieńcza jeszcze sosnowy aromat rozmarynu, a bazylia i rozmaryn wyjątkowy powiew orzeźwienia.

Ciekawe!

Zioła prowansalskie to obowiązkowy składnik dań z okolic basenu Śródziemnomorskiego. Idealnie komponują się z oliwą z oliwek, tworząc smaczną marynatę do fileta z kurczaka czy ryb.

Jeśli jesteście smakoszami pizzy, to przygotowując do niej sos, warto sięgnąć po zioła prowansalskie.  W ich składzie jest bazylia i oregano, które doskonale harmonizuje się z pomidorami. Jednak nie powinno ich zabraknąć także przy przygotowaniu rozmaitych sałatek, które z ich dodatkiem nabiorą bardziej wyrazistego charakteru.

Aby móc delektować się wybornym smakiem mięsa mielonego czy potraw z drobiu, również warto pokusić się o ich doprawienie odrobiną ziół prowansalskich. Już ich niewielka ilość sprawia, że dania nabierają niepowtarzalnego charakteru, a serwowane zapiekanki czy inne potrawy kuszą swoim aromatem, zachęcając do zjedzenia kolejnego kawałka.

Czy wiesz, że…

- Zioła prowansalskie wzmagają apetyty i ułatwiają trawienie.

- Warto zioła prowansalskie dodać do pieczonych ziemniaków, w ten sposób podkreślony zostanie ich smak.

-Serwując rozmaite smakołyki grillowe, również warto je wcześniej przyprawić ziołami prowansalskim. Przywołacie w ten sposób śródziemnomorskie smaki.

- Stosowane są powszechnie w diecie bezsolnej.

- Wykorzystaj zioła prowansalskie podczas gotowania zupy cebulowej. Jej efekt to prawdziwa poezja smaku.

- Przygotowując sos do sałatek, można połączyć zioła prowansalskie z oliwą i musztardą.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies