Jedno z najbardziej aromatycznych ziół
Pochodzi z zachodniej części basenu Morza Śródziemnomorskiego, gdzie wykorzystywany był przez mieszkańców do przygotowywania napojów chłodzących. Charakteryzuje się silnym i pikantnym aromatem
Czytaj więcejTymianek suszony Prymat ma ciepły, przyjemny i lekko ostry aromat oraz gorzkawy posmak. Dedykowany jest przede wszystkim potrawom kuchni śródziemnomorskiej, bardzo lubianym w Polsce. Oczywiście doskonale pasuje do wszelkich innych dań, na przykład do drobiu, zapiekanek, zawiesistych zup, sosów, potraw z kaczki, królika i dziczyzny. Jest to więc zioło o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu w kuchni.
Gramatura: 10 gTymianek ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Jego właściwości wysoko cenili Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Właśnie z Egiptu mnisi benedyktyńscy przenieśli uprawę tymianku w XI wieku do Europy Środkowej. Obecnie na największą skalę uprawiany jest w Europie i Ameryce Środkowej.
Tymianek suszony Prymat najczęściej stosowany jest do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie pasuje do dań z roślin strączkowych. Używa się go również do marynat, octu ziołowego oraz do kiszenia i marynowania ogórków. Tymianek suszony Prymat idealnie komponuje się ze wszelkimi potrawami z duszonych i pieczonych pomidorów. Skutecznie usuwa przykry zapach morskich ryb. Jest to ziele o wszechstronnym zastosowaniu, niezbędne także jako przyprawa do niektórych kiełbas.
Pochodzi z zachodniej części basenu Morza Śródziemnomorskiego, gdzie wykorzystywany był przez mieszkańców do przygotowywania napojów chłodzących. Charakteryzuje się silnym i pikantnym aromatem
Czytaj więcej