Włosko-polskie połączenie
Większość osób zapytanych o charakterystyczne dla kuchni włoskiej potrawy bez większego zastanowienia odpowie: makarony, pasty i pizza.
Czytaj więcejSuszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w tak przez nas lubianą kuchnię włoską. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów oraz starannie dobrana mieszanka ziół jest idealna do dań kuchni śródziemnomorskiej. Przyprawa jest na tyle uniwersalna, że sprawdzi się jako dodatek do różnorakich potraw – zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich lub wegańskich. Ta warzywno-ziołowa mieszanka podkreśla smak potraw kuchni włoskiej i greckiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić nią inne dania – w tym również polskie. Oryginalna przyprawa stworzona ze starannie dobranych składników to propozycja dla tych, którzy kochają eksperymentować i odkrywać nowe połączenia smaków. Suszone pomidory skomponowane z bazylią i czosnkiem to mieszanka, którą zawsze warto mieć pod ręką – również poza sezonem na świeże warzywa i zioła.
Gramatura: 15 gPomidory zostały przywiezione do Europy z Ameryki Południowej przez hiszpańskich żeglarzy? Początkowo uważano je za rośliny trujące – to ze względu na ich charakterystyczną czerwoną barwę, która była kojarzona z niebezpieczeństwem. Pomidory rozpowszechniły się w Europie jako rośliny dekoracyjne. Odkrycie ich niepowtarzalnych walorów smakowych zrewolucjonizowało kuchnie na całym świecie. Połączenie tych warzyw z bazylią i czosnkiem stanowi jedną z popularniejszych kompozycji kulinarnych. W Polsce sezon na świeże, nieszklarniowe pomidory, które tak lubimy za wyjątkowy smak i aromat, jest niezwykle krótki. Dlatego też suszone pomidory w formie przyprawy dostępne przez cały rok to doskonała alternatywa dla miłośników tych warzyw.
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat to doskonała mieszanka do potraw kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdzi się w greckiej sałatce z rukolą czy we włoskich makaronach. Można przygotować z niej smaczny i aromatyczny sos do spaghetti – wystarczy dodać tylko nieco wody i oliwy z oliwek, a gotowe danie posypać świeżo startym twardym serem. Świetnie też będzie łączyć się z białym serem – zarówno tradycyjnym twarogiem czy też włoską mozzarellą. Przyprawa dobrze komponuje się z rybami. Warto dodać ją do pieczonych warzyw, dzięki czemu nabiorą one włoskiej nuty smakowej. Warzywno-ziołowa mieszanka to również świetna podstawa dla pachnącej pasty kanapkowej albo sosu do pizzy i tostów. Doskonała także jako dodatek do świeżych pomidorów i marynat oraz urozmaicenie potraw grillowanych – mięs, ryb i warzyw.
Większość osób zapytanych o charakterystyczne dla kuchni włoskiej potrawy bez większego zastanowienia odpowie: makarony, pasty i pizza.
Czytaj więcejZa co kochamy spaghetti bolognese? Za prawdziwą eksplozję włoskich smaków, wśród których odnajdziemy esencjonalne pomidory oraz aromatyczne przyprawy, takie jak oregano, bazylię rozmaryn czy tymianek.
Czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
Czytaj więcej